Egy vagyonért adták el Hitler „legpusztítóbb ’fegyverét’”

Amerikában került kalapács alá a telefon, mellyel a háború utolsó két évében a parancsokat adta a diktátor.

243 ezer dollárért, azaz több mint 70 millió forintért vitte el egy telefonos licitáló a nem mindennapi történelmi ereklyét – számolt be a CNN. Az Alexander Historical Auctions ház a tárgyat, mint „Hitler pusztításának mobil eszköze”, illetve mint a„vélhetően minden idők legpusztítóbb ’fegyverét’, amely milliókat küldött a halálba világszerte” definiálta.

A fekete bakelit készüléket, melyet a Siemens gyártott, később festették pirosra, valamint gravíroztak bele egy birodalmi sast horogkereszttel, illetve Hitler nevét.

A háborús ereklyét Ralph Rayner brit tiszt kapta meg Hitler bunkeréből, és azt követően egy dobozban pihent egy brit vidéki házban.05800866

Ralph Raynert azért küldték a feldúlt német fővárosba, hogy kapcsolatot teremtsen az oroszokkal. „Érezni lehetett az égő hús szagát” – eleveníti fel apja történeteit a férfi fia. Valószínűleg Rayner volt az első nem orosz katona, aki Hitler bunkerébe bejutott.

Először az oroszok a fekete telefont ajánlották fel neki, mely Éva Braun szobájában volt, de ő inkább a pirosat választotta, mondván, ez a kedvenc színe, ami nagyon tetszett az oroszoknak – mondta el a tárgyat aukcióra bocsájtó férfi.

Fotó: EPA/ALEDXANDER HISTORICAL AUCTIONS

Fotó: EPA/ALEDXANDER HISTORICAL AUCTIONS

Ezenkívül egy német juhászról készült porcelánt vitt haza magával, melyet valószínűleg a dachaui koncentrációs táborban készítettek. Utóbbi tárgy 24300 dollárért kelt el, szintén egy anonim telefonos licitáló vitte el.