Tucatszámra kötöttek érdekházasságot magyar nőkkel

Elkezdődött a kiskunhalasi járásbíróságon azoknak a szerb és magyar állampolgárnak a büntetőpere, akiket azzal vádolnak, hogy érdekházasságok szervezésében segédkeztek. Az illegális házasságközvetítők pénzért vállalták, hogy a frigy után a szerb férfiak magyar feleségeik által uniós letelepedési engedélyt kapnak Németországban.

Két magyar és két szerb állampolgár, továbbá 38 elhagyott asszony állt bíróság elé hétfőn Kiskunhalason. Az ügy 2013-ban robbant ki, amikor gyanús lett a szerb hatóságoknak, hogy feltűnően sok Szerbiában élő muzulmán férfi köt házasságot magyar hajadonokkal. Csak Szabadkán 42 ilyen frigyet regisztráltak abban az évben.

A nyomozás kiderítette, hogy a házasságkötésekre azért volt szükség, mert a schengeni határokon kívülről érkező állampolgárokra vonatkozó szabályok kijátszhatók abban az esetben, ha a szerb férfiak frigyre lépnek magyar állampolgárokkal. Ebben az esetben rájuk is az uniós tagországok állampolgáraira vonatkozó szabályok vonatkoznak. Vagyis adott esetben szabadon mozoghatnak az unió tagországaiban, illetve akár letelepedési engedélyért is folyamodhatnak – mondta a helyszínről a közmédia tudósítója.

A szerb és magyar szervezők 140-150 ezer forintot ígértek azoknak a magyar, jellemzően kiskunhalasi hajadonoknak, akik házasságra lépnek ily módon a férfiakkal. A hölgyeket azonban több esetben is átverték, és a felajánlott összegnek általában csak a felét kapták meg.

Azok a férfiak, akik adott esetben több millió forintot is fizettek a házasságért, már valahol Nyugat-Európában tartózkodnak.