Szigetvári a Kúriához megy az aktivisták akadályozási ügyében

A Kúriához fordul Szigetvári Viktor, az Együtt politikusa amiatt, hogy a Nemzeti Választási Bizottság elutasította a párt aktivistáinak február eleji, olimpiai népszavazási aláírásgyűjtésével kapcsolatos kifogását.

Szigetvári Viktor közleményében felidézte: azért fordult a Fővárosi Választási Bizottsághoz (FVB), mert úgy vélte, a közterület-felügyelők megsértették az aláírásgyűjtés szabadságára vonatkozó jogszabályt, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét, amikor február 7-én – egy körözött személy elfogása miatti rendőri intézkedés során – sorfalat álltak a Határ úti aluljáróban a budapesti olimpiarendezéssel kapcsolatos, helyi népszavazási kezdeményezést támogató aláírásokat gyűjtő Együtt-aktivisták pultja előtt.

Az FVB február 13-án elutasította a kifogást, mert nem látta bizonyítottnak az aláírásgyűjtésre vonatkozó szabályok megsértését. A politikus fellebbezést nyújtott be, de a Nemzeti Választási Bizottság hétfőn helybenhagyta az FVB határozatát.

Szigetvári Viktor szerint olyan intézkedés történt, amellyel akadályozták az aláírásgyűjtést, “ez pedig igenis jogsértő”, ezért a politikus felülvizsgálati kérelemmel fordul a Kúriához.