Pornó helyett applikáció - szexedukáció telefonon

"a 7–10 éves korosztály 3. leggyakoribb keresőszava a pornó"

A XXI. század gyerekei már mindent a telefonjukon intéznek: "élőznek", chatelnek vagy épp fotókat osztanak meg. De válaszokat kínosnak vélt kérdéseikre nem kaptak. Most itt a Yelon, amely telefonon nyújt szexuális felvilágosítást a kamaszoknak.

Az elmúlt 10 évben születettek már az anyaméhben elkezdik az online életet, amikor a szüleik az ultrahangképet kiposztolják a közösségi médiában. Az első internetes élményre pedig már 2 éves koruk előtt sor kerül online mesenézés, zenehallgatás, telefonálás formájában.

Forrás: Hintalovon Alapítvány

Forrás: Hintalovon Alapítvány

A Telenor egy közelmúltban végzett felmérése szerint a 6–15 éves gyerekek 87 százaléka rendelkezik valamilyen mobiltelefonnal, több mint háromnegyedük (83%) zsebében pedig már internetezésre is alkalmas okostelefon lapul.

Online platform tabuk nélkül

Mivel ez a korosztály felnőttek többségétől nem mer, vagy nem tud információkat kapni, tudásvágyukat az interneten elégítik ki. Az iskolai felvilágosító órák a gyerekek harmada számára „túl későn” történnek, ezzel szemben az európai statisztikák szerint a 7–10 éves korosztály 3. leggyakoribb keresőszava a pornó. Ez gyakran veszélyes helyzetekbe sodorja őket.

Miközben a mai fiatalok egyre több szexuális vagy test- és énképet befolyásoló ingernek vannak kitéve, saját, néha tabunak számító kérdéseikre, ritkán kapnak választ. Erre jött létre a Yelon.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány csapatát alkotó, gyermekjogban és gyermekvédelemben komoly múlttal rendelkező szakemberek már kezdeti lépésektől fiatalok bevonásával fejlesztették ki a 10–18 éves korosztályt célzó online szexedukációs felületet, a yelon.hu-t és a Yelon okostelefon-alkalmazást.

Februártól éLESben 

A tavaly november végén elindult sikeres kísérleti időszakot követően most szélesebb közönség felé nyit a program.

Forrás: Hintalovon Alapítvány

Forrás: Hintalovon Alapítvány

A kísérleti időszak eredményei ígéretesek – mondta a hirado.hu-nak Gyurkó Szilvia, az Alapítvány vezetője. A novemberi indulás óta az oldalt 7000-en keresték fel, ami 30 ezer oldalletöltést jelent, és 25 alkalom keretében több mint 400-an használták a chatet, amiben jelenleg 20 képzett chatügyelő dolgozik.

Az első beszélgetések még ún „kopogtató” beszélgetések voltak, azaz a fiatalok tesztelték a lehetőséget: kérdeznek durvákat vagy néha vicceseket is – mesélte Gyurkó Szilvia. Az oldal egyik legfontosabb jellemzője az anonimitás, név nélkül teheti fel kínosnak vagy tabunak vélt kérdéseit minden gyerek.

A szakképzett háttér

A gyerekjogi szakértő azt is elmondta, hogy megfelelően kiképzett szakemberek ülnek a chat másik oldalán. Az ügyelőket egy hétlépcsős folyamat keretében válogatták ki. Vannak közöttük pszichológusok, tanárok, de akad pultos vagy árufeltöltő is. Fontos kiemelni, hogy mindannyian önkéntesek és jelentkezésük egyetlen kitétele volt a betöltött 21. életév – hangsúlyozta a Hintalovon Alapítvány vezetője. A jelentkezők attitűd és tudástesztet töltöttek ki, amelyen a felvételizők fele elbukott – tette hozzá. Majd egy személyes interjún hallgatták meg őket, vizsgát tettek egy speciálisan erre a feladatra összeállított e-learning tananyagból, tréningen vettek részt, majd hospitáltak, és csak ezek után vehették kézhez a bizonyítványukat, hogy válaszokat adhassanak. A szakértő megjegyezte, hogy ez közel 4 hónapos folyamat volt.

Nincs elég információ

A szexedukáció helyzete jelenleg nagyon gyenge Magyarországon, a gyerekek nem kapnak valódi információt a testük működéséről, az egészséges életmódról, önazonosságról és az érzelmek megéléséről, kifejezéséről, a szexualitásról, a nemiségről vagy a párkapcsolatokról – véli a szakember.

1,5 millió 18 éven aluli gyerek él Magyarországon, és csupán két olyan civil szervezet van, akik rendszeresen szerveznek szexedukációs órákat, foglalkozásokat a gyerekeknek. Ezért a gyerekek többsége „kiszolgálja” magát és az internetről szerzi be a számára szükséges információkat, amelyek egyáltalán nem szolgálnak számukra magyarázattal. Sőt a pornográf tartalmak sokkal inkább hamis képet vetítenek eléjük.

Forrás: Hintalovon Alapítvány

Forrás: Hintalovon Alapítvány

Szexuális erőszak, öngyilkosság és anorexia – csak néhány azok közül a problémák közül, amellyel a nemrég indult honlapon a szakértők máris találkozhattak. Hetente találkozunk öngyilkosjelölt gyerekekkel és majdnem minden harmadik anonim csetelő esett át erőszakon. Egy-egy ilyen esetnél a chat-nél dolgozó munkatársak arra vannak kiképezve, hogy miként lehet egy gyermek felnőtti körét feltérképezni és a fiatalkorút addig eljuttatni, hogy elfogadják a segítségnyújtást. Ebben szigorúan a gyerekek ütemét kell követni – mondta Gyurkó Szilvia. Általában 2-4 hét az az időszak, amíg eljutnak addig, hogy felvállalják a velük történteket. Addig a beszélgetéseket „jegelik”, és később, ha szükséges átadják a hatóságoknak.

Azt fontos kiemelni, hogy minden csetelés anonim, és a beszélgetést követően automatikusan el is tűnik.

„Képzés” a felnőttek számára is

A Yelon a szülők számára is konkrét helyzetekben nyújt praktikus tanácsokat, ad információkat. Az eddigi visszajelzéseink nagyon pozitívak – jegyezte meg az oldal kigondolója. Ezért abban bíznak, hogy két éven belül a 10-18 éves korosztály elsődlegesen itt keres majd segítséget és válaszokat problémáira. Valamint szeretnének képzéseket és tanácsadást indítani főként felnőttek számára, hogy ennek a korosztálynak a környezetében legyenek olyan felnőttek, akiktől lehet és akiktől majd mernek kérdezni a gyerekek.