"Mindenki vágyik egy jó házasságra"

Lezárult a Házasság Hete. A házasság intézményről tartott tematikus hetet a közmédia, ez zárult vasárnap. Saját és felesége tapasztalatiról, és az átéltekről Madarász István rendező, a rendezvénysorozat egyik arca beszélt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, aki szerint a házasságról csak őszintén érdemes beszélni.

Ijesztően nagy felelősségnek tűnt elsőre a feladat, de aztán rájöttünk, hogy mit is keresünk mi ebben – mesélt a rendező arról, hogy mit is éltek át feleségével együtt az elmúlt egy hét alatt. Mint médiában dolgozónak, Madarász István számára volt felelőssége annak, hogy ismeretlen emberekkel osztotta meg a gondolatait.

Szerinte azt akarták elérni, hogy a történetük ne egy álomkép legyen, hanem hétköznapi és emberi házasságot lássanak azok, akiknek kettejük történetéről meséltek az elmúlt napokban, és ez az elmondása szerint sikerült is. Úgy fogalmazott: szerinte mindenki vágyik egy jó házasságra, az is, aki benne van, és az is, aki nincs benne.

Kommunikáció nélkül a problémák túlnőnek egymáson

A legtöbb házastárs nem beszél egymással, napi szinten sem, emiatt a kis problémákból közepes problémák, a közepes problémákból pedig óriási problémák lehetnek  – véli Madarász István, aki szerint az sokat segíthet a házastársakon, ha napi szinte beszélnek egymással.

Hozzátette: ha a kis problémáknál már megvan a bocsánatkérés, a beszélgetés, és ebből napi rutin lesz, akkor akár „5 perc alatt lehet megoldani problémákat, a csírájában”. Ők erről beszéltek a legtöbbet a feleségével együtt a Házasság Hete alatt.

Nagyon fontos a választás

Szakemberek szerint fontos, hogy kit választ az ember házastársul, ezt Madarász István is megerősítette, aki szerint inkább várni kell, ha házasság előtt az egyik fél nem biztos, „mert nagyon nem mindegy, hogy kit cipelünk be egy filmbe, ugyanígy egy házasságba sem.”