Gyarmati: valaki nagy követ dobott az amerikai külpolitika posványába

Tárgyalásokat folytat az amerikai alelnök az EU területén. Sok szakértő azonban úgy véli, mivel nem tartozik Trump belső köréhez, ezért nem is vehetőek komolyan az eredmények. Gyarmati István nem osztja a többi elemző véleményét, aki szerint Obama alatt üres volt az amerikai külpolitika, és a konfliktusok tartalmat hozhatnak Trump alatt.

Az lehet, hogy bizonyos kérdésekben Trumpnak más véleménye van, de mint tisztviselő, Pence egyeztetett álláspontot képviselhet – fejtette ki a szakértő azt, hogy miért nem tekinti komolytalan tárgyalópartnernek az amerikai alelnököt.

Szerinte Obama alatt „nem veszekedtünk, de nem is csináltunk semmit” viszony volt Európa és az Amerikai Egyesült Államok között, tehát önmagában nem baj, hogy valaki egy jó nagy követ dobott a külpolitika állóvizébe, abba a „posványosba, ami kialakult az utóbbi években”.

Trump a kövével cselekvéskényszerbe fogja hozni az EU-t, ami önmagában jó Gyarmati szerint, aki úgy fejezte be a gondolatmenetét, hogy „aztán merre megyünk, az egy másik kérdés”.

Afrikaiak milliói várnak a zöld lámpára

Líbia felől milliók jöhetnek Európába a Frontex legfrissebb jelentése szerint, de egyelőre nem látni, hogy ők hogyan lesznek feltartóztatva a líbiai kaotikus politikai helyzet miatt Gyarmati István szerint, aki kijelentette: együtt és külön-külön is tárgyalnia kellene az európai államoknak arról, hogy miként tudnának a különböző líbiai politikai szereplőkkel megállapodni a migránsok kapcsán.