Budapest és Magyarország számára is jó reklám a madridi kiállítás

Nem csak a múzeumok számára fontos, hanem Budapest és Magyarország számára is promóciót jelent a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből Madridban nyílt kiállítás - emelte ki a két intézmény főigazgatója az M1 aktuális csatorna vasárnap délelőtti műsorában.

Baán László elmondta: a Szépművészeti Múzeum jelenleg is tartó felújítása idején lehetőségük van gyűjteményük nagy részét bemutatni az európai metropoliszokban rendezett kiállításokon. Kurátoraik – amellett, hogy a magyar vonatkozást is erősítik – igyekeznek mindig “helyre szabni” a gyűjteményüket. “Helyben is sokszor mondták, hogy Spanyolországon kívül a budapesti múzeumnak van a legjobb spanyol anyaga” – jegyezte meg.

A madridi tárlat mintegy öt évszázadot ölel fel, a reneszánsztól kezdődően mutatja be a legnagyobb európai és magyar mesterműveket. Baán László kiemelte: a három és fél hónapig, május végéig nyitva tartó kiállítás nem csak a múzeumok, hanem Magyarország számára is jelentős, mivel a helyiek komoly promócióval népszerűsítik a tárlatot, így Madrid utcái tele vannak Budapest nevével.

A Remekművek Budapestről – A reneszánsztól az avantgárdig című kiállítás pénteken nyílt meg a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban. Az ünnepélyes megnyitón VI. Fülöp spanyol király és Áder János magyar köztársasági elnök is részt vett.

A magyar közgyűjteményekből többek között olyan mesterek munkái érkeztek a spanyol fővárosba, mint Dürer, Leonardo, Velázquez, Rubens, Goya, Canaletto, Monet és Gauguin. A magyar művészek közül például Szinyei Merse, Rippl-Rónai, Vaszary és Bortnyik alkotásait vonultatja fel a tárlat.