Válaszokat vár a kormánytól az LMP

Az LMP szerint minden uniós normával szembemegy, hogy az Európai Bizottság máig nem tárta a nyilvánosság elé a Paks 2-vel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás elutasításának részleteit, Ungár Péter, az ellenzéki párt elnökségi tagja szerint ez azt bizonyítja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelbe is exportálni tudta korrupciós politikáját.

Ungár Péter hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján arra is rámutatott: ismét előkerült Klaus Mangold német üzletember neve, az orosz lobbistának tartott férfi ugyanis az Alstom felügyelőbizottsági tagja.

Az LMP politikusa szerint a kormánynak válaszolnia kell arra: Mangold hogyan lehet érintett mind a 4-es metró, mind a Paks 2-vel kapcsolatos ügyben. Felidézte: Günther Oettinger, aki az oroszokkal megkötött szerződés aláírásokat volt az unió energiaügyi biztosa, Klaus Mangold német üzletember magángépén érkezett Magyarországra. Ungár Péter mindezek miatt választ várt arra: a magyar kormány szerződésben vagy bármilyen kapcsolatban áll-e a két ember bármelyikével.

Emlékeztetett arra a sajtóhírre is, miszerint az Európai Bizottság  elutasítását megelőzően Dominique Ristori, az európai energiaügyi hivatal vezetője “súgott” a Miniszterelnökség államtitkárának, Sonkodi Balázsnak az ügyben. Az LMP politikusa szerint mindez azt bizonyítja, hogy az Európai Bizottság célja nem a normák betartatása, hanem az, hogy az európai gazdasági társaságok hasznot húzzanak a beruházásból.

Az LMP vezetői és az MSZP várható miniszterelnök-jelöltje közötti találkozóra vonatkozó kérdésekre Ungár Péter azt felelte: az LMP eddig is tárgyalt ellenzéki vezetőkkel és a továbbiakban is fog, ugyanakkor kongresszusa határozatban mondta ki, önállóan indulnak a 2018-as választáson. Szakmapolitikai, illetve az alkotmányosság visszaállításával kapcsolatban szívesen egyeztetnek konkrétumokról – tette hozzá -, mandátumokról azonban nem – szögezte le.

Kérdésre elmondta azt is: az LMP a következő kongresszusán dönt arról, lesz-e saját miniszterelnök-jelöltje.