Egy bíró betiltotta a Valentin napot

Egy pakisztáni bíró Iszlámábádban betiltotta a Valentin nap megünneplését, mivel meglátása szerint a "Nyugat importterméke" szöges ellentétben áll az iszlám tanításaival.

Az ünnep betiltásáról szóló petíciót hétfőn fogadta el egy iszlámábádi bíró – közölte a bíróság munkatársa, Niaz Saleh az AP hírügynökséggel.

Forrás: Twitter

Forrás: Twitter

A bíróság ezután arra utasította a pakisztáni médiát, hogy a nyomtatott és az online sajtóból is távolítsanak el bármit, ami a “vulgáris nyugati importtermékkel” kapcsolatos. Az utasítás részeként a médiának kötelessége egész nap ellenőrizni a tilalom betartását, a döntést megszegőknek még büntetést is kell fizetniük.

Bár Pakisztánban nem vetette meg a lábát a “nyugati importünnep”, február elején rengeteg virágárus és bolt készül szív alakú lufikkal és virágkölteményekkel, sok árus több havi fizetését rózsákba fektette. Nyílt titok, hogy a február 14-e előtti napokban próbálják eladni a termékeket, hiszen ekkor még nem büntetnek meg senkit.

Halmozottan bűnösnek tartják

A Valentin nap azonban nem csupán a piros rózsák és a fogyasztói társadalom fokozott jelenléte miatt szúr szemet az iszlám vallást követő, szélsőséges tanokat hirdető pakisztáni kormánynak. Február 14-e Szent Bálint vértanú napja is.

Szent Bálintot Claudius császár uralkodása idején keresztény hite miatt ítélték vértanúi halálra. A fogdában sínylődve azonban csodát tett, és visszaadta a börtönőr lányának a látását. Kivégzése előtt levélben búcsúzott el tőle, melyet így zárt: “Te Bálintod”.

Nyugaton Szent Bálint helyett Valentin néven ünnepeljük a nevezetes napot. A keresztény liturgia szerint ez az ünnep Jézusnak, égi vőlegényként az égi menyegzőre való megérkezését ünnepli, de manapság az sem meglepő, mikor a nap végén a virágboltosok a legboldogabbak.