Trump nem nyugszik: jöhet az újabb beutazási szigorítás

Donald Trump amerikai elnök új rendelet kiadását fontolgatja, miután egy fellebbviteli bíróság csütörtökön elutasította a beutazási rendelete végrehajtásának felfüggesztése ellen beadott kormányzati fellebbezést.

Az elnök péntek délután azt mondta, hogy valószínűleg nem nyújt be fellebbezést a csütörtöki döntés után – amellyel a háromtagú bíróság helybenhagyta egy seattle-i szövetségi bíró határozatát a beutazást szigorító elnöki rendelet felfüggesztéséről -, hanem lehet, hogy átírja a rendelet egyes részeit, vagy akár “teljesen új” rendelet kiadására is sor kerülhet.

Donald Trump republikánus párti elnökjelölt beszél támogatóihoz a Florida állambeli Tampában tartott kampányrendezvényén 2016. november 5-én. Az Egyesült Államokban november 8-án tartanak elnökválasztást. (MTI/AP/Evan Vucci)

Donald Trump. (MTI/AP/Evan Vucci)

Trump az elnöki különgépen fejtegette ezt az őt kísérő újságíróknak, miközben a floridai Palm Beachen lévő üdülőkomplexumába, Mar-a-Lagóba tartott Abe Sindzó japán kormányfővel. Kifejtette: a rendelet új változatából valószínűleg kikerül majd a jogszerűen az Egyesült Államokban tartózkodókra és a zöldkártyával rendelkezőkre vonatkozó beutazási szigorítás.

Megismételte azt, amit Abe Sindzóval közös washingtoni sajtóértekezletén mondott: várhatóan a jövő hét elejéig megteszi a szükséges lépéseket, és szerinte a jogi vitából a kormány kerül ki győztesen.

“Megnyerjük ezt a csatát, a kellemetlen csak az, hogy eltart majd egy ideig (…), de sok megoldási lehetőségünk van, köztük például egy teljesen új elnöki rendelet kiadása” – jelentette ki.