Felerősödött az atomvita Franciaországban

Felélénkítette az atomenergiáról szóló politikai vitákat Franciaországban a csütörtöki baleset. Az egyik atomerőmű-gépházban történt kisebb robbanás ugyan nem okozott sugárveszélyt, de több elnökjelölt, és a környezetvédő szervezetek is az elavult erőművek veszélyességére figyelmeztetnek- hangzott el a Kossuth Rádió Szombat reggel című műsorában.

Venczel Katalin, az MTVA párizsi tudósítója azt mondta: Franciaországban elnökválasztás lesz, és minden eseményre minden elnökjelölt reagál. A jobboldal, a baloldal és a jelöltek is nagyon másképpen állnak hozzá a nukleáris energiához Franciaországban van az egyik legnagyobb nukleáris park: 19 atomerőműben 58 reaktor működik. A lakossági energiaszükséglet 75-80 százalékát a nukleáris energia biztosítja. Emiatt viszonylag olcsó az európai szinthez képest az energia.

Közben itt is megfigyelhetünk egy hasonló tendenciát, mint Németországban: leépítik a nukleáris energiát. A mostani kormány tett erre egy ígéretet, miszerint a 75 százalékot 2025-re 50 százalékra csökkentik.

Azok az elnökjelöltek, akik ezt fontosnak tartják, a baleset kapcsán megszólaltak, és azt hangoztatták, hogy továbbra is leépítésre van szükség és tartani kell a tendenciát. Környezetvédő szervezetek is figyelmeztettek arra, hogy túl sokszor van baleset a régi típusú reaktorokban. Az az erőmű, amelyik most meghibásodott, 30 éves.