Elítélték az afrikaiakat határon átszöktető gazdát

Az olasz-francia határon segített át migránsokat, büntetése 3000 euró, felfüggesztve.

Helyi hős lett abból a francia organikus olívabogyó termelőből, aki afrikaiakat segített át az olasz határon és menedéket biztosított nekik – írja a The Guardian. Cédric Herrou nizzai tárgyalása a migránskérdést övező vita, valamint a bevándorlók és menekültek segítését szabályozó törvény központjába került. A jelenlegi szocialista kormány ugyan puhított a migránsok segítését szabályozó törvényen, de a határon való átjutásuk segítése továbbra is törvényellenes.

Cedric Herrou elítélése után kijelentette: polgári kötelessége, hogy tovább segítse a migránsokat Fotó: EPA/SEBASTIEN NOGIER

Cedric Herrou elítélése után kijelentette: polgári kötelessége, hogy tovább segítse a migránsokat Fotó: EPA/SEBASTIEN NOGIER

A férfi, kinek ültetvénye egy olyan völgyben fekszik, ami kedvelt útvonala az illegálisan Olaszországból érkezőknek, hajthatatlan segítésükkel kapcsolatban. „Ha meg kell szegnünk a törvényt ahhoz, hogy embereken segítsünk, akkor tegyük meg!” – mondta el egyszer támogatóinak a tárgyalása során.

„Az a feladatunk, hogy segítsünk az embereknek a bajban, és a baj az ez a határ” – jelentette ki. A francia rendőrségnek pedig felrótta, hogy fiatalkorúakat is visszatoloncoltak. Ezenfelül végig ragaszkodott azon meggyőződéséhez, miszerint humanitárius alapon cselekedett.

Foglalás

Még októberben Cédric Herrou egy csapat aktivista élére állt és elfoglalt a SNCF vasúttársasághoz tartozó, használaton kívüli üdülőtelepet, majd megnyitotta a migránsok előtt. A rendőrség három nap után felszámolta a telepet és letartóztatta a férfit.

A mostani ítéletben bűnösnek találták a bevándorlók határon való átszöktetésében, ugyanakkor felmentették a többi vád alól, melyek között szerepelt az üdülőtelep elfoglalása is.