Aszad: „terroristák” vannak a menekültek között

A szíriai konfliktus elől menekülő emberek között "terroristák" rejtőznek - jelentette ki Bassár el-Aszad szíriai elnök abban az interjúban, melyet pénteken tett közzé a Yahoo News amerikai hírportál. A damaszkuszi kormány minden fegyveres ellenzéki csoportot terroristának tekint.

“Ezek, akik Szíriában terroristák, fegyverrel pózolnak, és embereket ölnek meg, Nyugaton és Európába békés menekültként jelennek meg” – húzta alá a szíriai elnök, de arra nem tért ki, hogy hány terrorista bujkálhat a menedékkérők között.

“Nem kell sok ember, hogy szörnyűségeket kövessenek el” – tette hozzá Aszad.

A szíriai államfő szerint a menekültválságot az idegen hatalmak által támogatott “terroristák” idézték elő.

Bassár el-Aszad elutasította, hogy Szíria területén biztonsági övezeteket hozzanak létre a menekültek számára. A szíriai államfő szerint több értelme van, és kevesebbe is kerül stabilizálni az országot, mint létrehozni az övezeteket, melyeket fegyveres csoportok támadásai fenyegetnének.

A SANA szíriai állami hírügynökség által 2016. július 1-jén közreadott képen Bassár el-Aszad szíriai elnök interjút ad az ausztrál SBS televíziónak Damaszkuszban június 28-án. (MTI/EPA/SANA)

A SANA szíriai állami hírügynökség által 2016. július 1-jén közreadott képen Bassár el-Aszad szíriai elnök interjút ad az ausztrál SBS televíziónak Damaszkuszban június 28-án. (MTI/EPA/SANA)

A szíriai biztonsági zónák elképzelése elsőként Törökországban vetődött fel, majd Donald Trump amerikai elnök is felvetette az ötletet, de a kivitelezésről nem árult el részleteket.

Aszad az interjúban jelezte, hogy szívesen együttműködne Washingtonnal az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcban, de ennek feltétele, hogy az Egyesült Államok foglaljon világosan állást Szíria szuverenitása és egysége mellett.

A szíriai elnök üdvözölte, hogy az új amerikai adminisztráció a terrorizmus elleni küzdelemre összpontosít, és azt is, hogy Trump emellett felvetette az együttműködés lehetőségét Oroszországgal, Damaszkusz legjelentősebb szövetségesével. Az eddigi amerikai kormány ragaszkodott ahhoz, hogy Aszadnak távoznia kell Szíria éléről, és támogatta a fegyveres ellenzéket. Egyes lázadócsoportok elmondása szerint Trump hivatalba lépése óta a korábbinál is jelentősebb támogatást, több fegyvert és eszközt kaptak.

Bassár el-Aszad az interjúban elmondta: akkor fogadná el, hogy Szíriában amerikai csapatok harcoljanak az Iszlám Állam ellen, ha Washington egyeztetne Damaszkusszal, és elismerné a kormány szuverenitását. “Ha az amerikaiak őszinték, természetesen szívesen látjuk őket, mint minden más országot. Harcolni akarunk a terroristákkal, és le is akarjuk győzni őket” – jelentette ki.

Aszad megerősítette azt is, hogy akkor hajlandó távozni a hatalomból, ha szíriai nép választás útján leváltja.