Mundruczó Kornél darabját Nemzetközi Opera-díjra jelölték

A Makropulosz-ügy című darabot Antwerpenben állította színpadra a rendező.

Mundruczó Kornél legújabb opera-rendezése, a cseh Leos Janácek Makropulosz-ügy című műve, amelyet az antwerpeni Opera Vlaanderenben állított színpadra. Az előadás dramaturgja, Mundruczó Kornél állandó alkotótársa, Wéber Kata volt. Az International Opera Awards jelölés nem sokkal azután derült ki, hogy Mundruczó Kornél és a Proton Színház egy másik előadását, a szintén Wéber Kata írói közreműködésével készült, Látszatéletetet Németország kritikusai és olvasói a 2016-os év legjobb 10 előadása közé választották.

Mundruczó Kornél rendező a Fehér Isten című filmje londoni bemutatójára érkezik az 58. BFI Londoni Film Fesztiválon az Odeon Covent Garden moziban 2014. október 12-én. MTI Fotó: Deme Dániel

Mundruczó Kornél rendező  (MTI Fotó: Deme Dániel)

Az International Opera Awards elismerést, Harry Hyman brit mecénás alapította, a díj patrónusai között olyan nevek találhatóak, mint Placido Domingo vagy Dame Janet Barker. Az eddigi díjazottak között van Jonas Kaufmann, Kirill Petrenko, Dmitri Tcherniakov, Barrie Kosky, Laurent Pelly, a Glyndebourne Fesztivál, a Salzburgi- és a Bregenzi Fesztivál, a berlini Komische Oper, az osloi Den Norske Opera és a New York-i Metropolitan Opera. Magyar rendező előadása még egyszer sem került a jelöltek közé.

A Legjobb Új Produkció kategóriában – Mundruczó rendezése mellett – olyan jelöltek szerepelnek, mint Philip Glass: Akhnaten (rendezte: Phelim McDermott, English National Opera), Sosztakovics: Kisvárosi Lady Macbeth (r. Harry Kupfer, Bayerische Staatsoper), Sosztakovics: Az orr (r. Barrie Kosky, Royal Opera House), Saariaho: L’amour de loin (r. Robert Lepage, Metropolitan Opera), vagy Verdi: Giovanna d’Arco (r. Saskia Boddekke és Peter Greenaway, Teatro Regio di Parma) előadásai.

A díjakat május 7-én, a londoni Coliseumban adják át.