Hogyan enyhíthető az Európára nehezedő migrációs nyomás?

Elkészítette legfrissebb jelentését a bevándorlók szervezett áttelepítéséről az Európai Bizottság. Immár csaknem 14 ezer ember számra biztosították az áttelepülés lehetőségét.

Az áttelepítések célja, hogy azok, akik külső országban tartózkodnak és üldöztetés elől menekülnek, vélhetően jogosultak lesznek nemzetközi védelemre, őket szervezett módon az EU-tagállamokba áthelyezzék. A relokáció pedig a Görögországban és Olaszországban tartózkodó menedékkérők szétosztását jelenti –  magyarázta Janik Szabolcs a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A menedékkérők között találunk ténylegesen védelemre szorulókat, ám sokan, több százezren, csupán a jobb élet reményében érkeznek Európába, ami nagyon megnehezíti a hatóságok dolgát annak eldöntésében, hogy ki jogosult és ki nem az európai tartózkodásra – húzta alá a Migrációkutató Intézet kutatója.

Fotó: EPA/olasz parti őrség

A máltai csúcson sikerült elérni egy széleskörű konszenzust abban, hogy Európán kívül kell olyan megoldási módozatokat keresni, amelyekkel enyhíthető ez az Európára nehezedő nyomás. Ha emögé felsorakozik az összes tagállam, akkor az is egyfajta kifejeződése a szuverenitásnak, hogy Európa ebben a kérdésben össze tud zárni. A kvótajavaslat ugyanakkor továbbra is napirenden van, és ez lehet az egész migrációs krízis Achilles-sarka  - húzta alá a szakértő.

Janik Szabolcs beszélt arról is, hogy Görögországon, illetve a Balkánon jelenleg több tízezren tartózkodnak jelenleg is, és ugrása készen várják, hogy tovább haladhassanak –  ezért is fontos, hogy a határvédelem hatékony maradjon.