Több mint 600 titkos nyomozás zajlott tavaly

A tavalyi évben 624 titkos nyomozást folytatott le a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ), ezek közül 122 zárult feljelentéssel, az esetek 90 százalékában korrupció és hivatali visszaélés miatt - mondta el a Magyar Időknek az NVSZ vezetője.

Bolcsik Zoltán rendőr vezérőrnagy a lap szerdai számában emlékeztetett arra, hogy az NVSZ a rendvédelem, a polgári titkosszolgálatok, bizonyos közigazgatási szervek, a jogszabályokban meghatározott kormánytisztviselők, kormányzati ügykezelők, valamint állami szolgálati jogviszonyban álló állami tisztviselők és állami ügykezelők körében látja el védelmi feladatait, 555 fős létszámmal.

Mint felidézte, tavalyi feljelentéseik 90 százaléka korrupciós ügyek, hivatali visszaélések miatt történt, ám volt kábítószerrel kapcsolatos ügyük is.

Felső vezető ellen nem született feljelentés, kis- és középvezető ellen is tíznél kevesebb. Egy feljelentés született tábornoki rangban lévő munkatárs ellen, de ő rendelkezési állományban volt. Hivatásos 178 fő, kormánytisztviselő (kormányhivatalnok, állampolgársági ügyekkel foglalkozó alkalmazott, földhivatali dolgozó) 60, közalkalmazott 3, polgári személy 1017 fő volt a feljelentett személyek között.

Bolcsik Zoltán beszámolója szerint tavaly 214 kontaktusos megbízhatósági vizsgálatot végeztek el, és 26 feljelentést kellett tenniük. Ezen vizsgálatok során olyan életszerű helyzetet teremtenek, melyben a célszemélynek el kell döntenie: korrupt lesz vagy becsületes marad.

A vezérőrnagy hangsúlyozta, hogy az NVSZ 2011-es megalakulása óta folyamatos tisztulás látható a közszférában.