Súlyos a bizalomhiány a baloldalon

Súlyos a bizalomhiány a baloldalon – ezt mondta a Nézőpont Intézet elemzője az M1-en. Boros Bánk Levente szerint Gyurcsány Ferenc a hétvégén gyakorlatilag felmondta az összefogás-kezdeményt. A DK elnöke közben reagált arra, hogy Lengyel László Júdásnak nevezte, amiért évértékelő beszédében feljelentette az ellenzéki pártok vezetőit.

Nem az követi el a hibát, aki szóvá teszi, hogy ki akarják hagyni az ellenzéki pártok közötti egyeztetésből – így reagált Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke kedden az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arra a felvetésre, hogy az összefogás esélyeit rontja, hogy a nyilvánosság előtt kritizálta a baloldali pártokat.

Gyurcsány Ferenc pártja szombati rendezvényén beszélt arról, hogy szerinte a többi baloldali párt szövetkezik ellene, „az MSZP, az Együtt, a Párbeszéd, valamint Botka László egy kéretlen királycsináló invitálására”, egy ideje a háta mögött titkos tárgyalásokat folytat.

Később a DK szóvivője a Facebookon azt írta, Lengyel László baloldali közgazdász és politológus, a balliberális értelmiség egykori emblematikus alakja az, aki a háttérből mozgatja a szálakat.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke évértékelő beszédét tartja a fővárosi Hilton Budapest City szállodában 2017. február 4-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Júdásnak nevezték

Lengyel László Júdásnak nevezte Gyurcsány Ferencet, amiért a DK elnöke – szerinte – feljelentette az ellenzéki pártok vezetőit évértékelő beszédében. A politológus az ATV-ben azt mondta, paranoiás képzet, ha a DK elnöke azt gondolja, a háttérből ő irányítja Botka Lászlót, és arról próbálná meggyőzni az ellenzéki pártok képviselőit, hogy hagyják ki a DK-t egy baloldali összefogásból.

“Hát nem voltam az apostolok között és különösen nem úgy, hogy Jézus szerepét Lengyel László alakította volna” – fogalmazott erre Gyurcsány Ferenc.

A demokratikus Koalíció elnöke azt mondta: Lengyel Lászlóék megkeresték Niedermüller Pétert, a DK-alelnökét és többek között abban kérték a segítségét, hogy Gyurcsány Ferenc ne legyen rajta a listán, valamint arra is megkérték, hogy ne Gyurcsány vezesse a tárgyalódelegációt, ha Botka László elmegy a DK-hoz. Ezen kívül újabb tárgyalásra hívták Niedermüllert, de arra kérték, hogy ne tudjon erről a DK vezetése.

“Nem tudom, hogy a Lengyel Lacinak erre adtak-e konkrétan felhatalmazást, vagy hogy a Laci, túlértékelte, vagy félreértette a szerepét.” Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy az évértékelőjére az MSZP-s Molnár Zsolt is el akart menni, de inkább hazaküldték, hogy – ahogy fogalmazott – ne szedje szét a sajtó.

Szanyi szerint cicaharc

Az ellenzéki összefogás körül kialakult helyzetet Szanyi Tibor szocialista politikus a Kossuth Rádióban cicaharcnak nevezte. Az MSZP európai parlamenti képviselője szerint Gyurcsány Ferenc állandóan keresi a helyét, és nem találja az első helyet az ellenzéki konglomerátumban. Hozzátette: pártja nagyon szívesen beszél bárkivel az ország dolgairól.

Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet elemzője szerint súlyos bizalomhiány látszik a baloldalon. Az M1-en azt mondta, a baloldali pártoknak pont azt kellene sugallniuk, hogy megbíznak egymásban, és a szavazók is megbízhatnak bennük, de nem ezt teszik.

Azt sem tudni, kik működhetnek együtt

Még ha ebből bármifajta együttműködés is kialakul, azért ezek a „beszólógatások” azért nyomot fognak hagyni. Tehát nagyon-nagyon súlyos bizalomhiány látszik az elmúlt egy hétben a balliberális oldalon, és egy ilyen belháború után maradnak sebesültek a harctéren – fogalmazott az elemző.

Boros Bánk Levente hozzátette: Gyurcsány Ferenc a hétvégén gyakorlatilag felmondta az összefogás-kezdeményt, így azt sem tudni, hogy kik azok, akik együttműködhetnek.