Jön a migránsáradat? - Érvénytelen a líbiai-olasz menekültegyezség

Semmisnek nyilvánította az Olaszország és a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány között a múlt héten létrejött migrációs egyezményt a Tobrukban működői líbiai parlament szerdán.

Az észak-afrikai ország keleti részét ellenőrző tobruki törvényhozás jelezte, hogy nem ismeri el a megállapodásból fakadó erkölcsi vagy anyagi kötelezettségeket. A parlament azzal indokolta döntését, hogy a tripoli egységkormány és Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök “semmiféle jogállással nem rendelkezik Líbiában”.

Líbiai határőr visszakísér egy afrikai migráns kisfiút, miután többedmagával feltartóztatták az Európába tartó csónakjukat. MTI/EPA Fotó

Szarrádzs és Paolo Gentiloni olasz kormányfő február 2-án aláírt egy egyezménytervezetet, amelynek célja a Líbiából Olaszországba tartó migránsok áradatának megfékezése. Az olasz partok egyes szakaszokon alig több mint 300 kilométerre vannak az észak-afrikai országtól.

Líbiában Moammer Kadhafi 2011-es meggyilkolása óta zavaros a politikai és a biztonsági helyzet. A Tripoliból Tobrukba menekült, 2014-ben megválasztott parlament nem az ENSZ bábáskodásával létrehozott, nemzetközileg elismert kormányt támogatja, hanem egy ellenkormányt az ország keleti részén.

“Az illegális bevándorláshoz hasonló, kulcsfontosságú kérdésekről a líbiai népnek kellene döntenie demokratikusan megválasztott képviselőin keresztül” – hangsúlyozta közleményében a tobruki parlament.

Célt értek a bírálók

A Rómával kötött egyezményt számos megfigyelő és líbiai politikus bírálta, mert állítólag a migránsok visszatoloncolását irányozza elő Líbiába. Az egységkormány tagadta, hogy beleegyezését adta volna egy ilyen kitételbe.

Az Európai Unió szeretne gátat szabni az észak-afrikai országból érkező menekültáradatnak, de ennek módját több nemzetközi és civil szervezet bírálta arra hivatkozva, hogy Líbia nem biztonságos ország.

Tavaly rekordszámú, több mint 180 ezer ember érkezett a Földközi-tengeren át Olaszországba.