Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Alekszej Navalnij orosz ellenzékit

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte egy orosz bíróság szerdán a sikkasztással vádolt bloggert és politikust, illetve vádlott-társát, Pjotr Oficerovot. Navalnij bejelentette, hogy fellebbez az ítélet ellen.

Navalnij bejelentette, hogy fellebbez az ítélet ellen, amit korábban politikailag motiváltnak nevezett, és szerinte arra szolgál, hogy kiszorítsák őt a politikából. A kirovi törvényszék döntése értelmében Navalnijt öt, Oficerovot pedig négyéves felfüggesztett szabadságvesztésre, illetve fejenként 500 ezer rubeles (2,5 millió forint) pénzbüntetésre ítélték.

Navalnij a bíróságon 2017 januárjában. MTI/EPA Fotó

“Nem értünk egyet az ítélettel, amely teljes mértékben megismételte az előző eljárás alapján született határozatot. Fellebbezni fogunk ellene” – jelentette ki Navalnij a bíróságon. ”Nem ismerjük el a döntést, azt vissza fogják vonni, én pedig indulok a választásokon. Már most részt veszek a választási kampányban” – hangsúlyozta az ellenzéki politikus.

Navalnij bejelentette azt is, hogy az orosz alkotmánybíróságon normakontrollt kezdeményez azzal a jogszabállyal szemben, amelynek értelmében felfüggesztett börtönre ítélt személy nem indulhat jelöltként az elnökválasztásokon.

“Az orosz alkotmány világosan kimondja, hogy nem indulhat az a személy, aki büntetésvégrehajtási intézetben van. A bíróság döntése értelmében én nem vagyok ilyen helyen, tehát jogom van jelöltként indulni” – vélekedett Navalnij.

Nyitott kérdés az indulás

Olga Mihajlova, az ellenzéki blogger egyik védője az Interfax orosz hírügynökségnek nyilatkozva a nap folyamán rámutatott, hogy az orosz választási törvények szerint a súlyos bűncselekmény miatt elítélt Navalnij nem indulhat az elnökválasztáson, hacsak a döntést nem vonják vissza.

Egyben utalt arra is, hogy az orosz alaptörvény csak a börtönbüntetésüket töltőknek tiltja, hogy jelöltként indulhassanak a választásokon, így szerinte nyitott kérdésnek számít a felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek esete. Mihajlova úgy véli, hogy ezen a ponton egymásba ütközik az orosz választási törvény és az alkotmány.

Vagyim Kobzev, az ellenzéki blogger másik védője szerint a kirovi törvényszék döntése sérti a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) 2016 februárjában hozott ítéletét, amelyet nem hajtottak végre. Hozzátette: az Európa Tanács miniszteri bizottságának reagálására számítanak, illetve arra, hogy visszavonják a döntést.

500 ezer dolláron múlhat az indulás

Az orosz legfelsőbb bíróság tavaly novemberben perújrafelvételt rendelt el a nem jogerősen elítélt Navalnij és Oficerov ügyében. Navalnij, aki Vlagyimir Putyin orosz államfő éles bírálójának számít, ezután bejelentette, hogy indul a 2018-as orosz elnökválasztáson.

A vád szerint Navalnij és vádlott-társa 2009-ben több mint félmillió dollár – 10 ezer köbméter fa ára – elsikkasztásával megkárosította a Kirovlesz állami fafeldolgozó céget.

Az orosz legfelsőbb bíróság tavaly novemberben felfüggesztette a kirovi bíróság korábbi – szintén elmarasztaló – ítéletét, és újabb körülmények felmerülésére való tekintettel új eljárásra kötelezte a testületet.

A legfelsőbb bíróság az EJEB 2016 februárjában hozott ítéletével összefüggésben foglalkozott Navalnij ügyével. Az EJEB szerint az orosz hatóságok 2013-ban önkényesen ítélték el Navalnijt és Oficerovot, és félő, hogy az ügy politikai indíttatású volt.