Jelentős támogatással segítik a közép-magyarországi vállalkozásokat

80 milliárd forintos támogatással segíti az állam 2016 és 2021 között a közép-magyarországi vállalkozások fejlődését. Évek óta problémát jelent, hogy Budapest, illetve Pest megye a statisztikai adatok szerint fejlett területnek számít a többi magyar régióhoz képest, ezért uniós forrást csak korlátozottan kaphat. Ezen próbál segíteni a kormány.

A Közép-Magyarországi régió kivételével mindegyik régió fejlesztésre szorul. Itt ugyanis az egy főre eső GDP magasabb, mint az uniós átlag. Ez főleg a fővárosnak köszönhető. Így a jóval fejletlenebb Pest megye azonban sokkal kevesebb fejlesztési pénzhez jut.

A kormány ezért úgy döntött, hogy hazai forrásból kompenzálja a megyében működő cégeket és önkormányzatokat. Erről a kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár beszélt egy budapesti üzleti fórumon. Marczinkó Zoltán azt mondta: 2021-ig összesen 80 milliárd forintnyi támogatást biztosítanak a Pest megyei székhellyel rendelkező mikro- kis-és közepes vállalkozások fejlesztésére. Az önkormányzatok pedig belterületi utak építésére és felújítására vehetnek igénybe vissza nem térítendő támogatást.

Az M1 Híradónak nyilatkozó szakértő szakértő szerint ez a pályázati kiírás azért is fontos, mert ehhez hasonló lehetőségek szinte egyáltalán nincsenek ebben a régióban. Stéger Róbert arról beszélt: az itt elnyerhető maximum 100 millió forintos támogatás ugyan alacsonyabb, mint amit az unió ad a rászoruló régiókban, mégis komoly fejlődési lehetőséget jelent a kkv-knak.

Pest megye egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy kiválik a közép-magyarországi régióból, amit Budapesttel közösen alkot. A különválási folyamat jelenleg is tart, így legkorábban csak a 2021-ben kezdődő uniós támogatási ciklus pénzeire pályázhat önállóan.