Visszavonja vitatott rendeletét a román kormány

A román kormány hatálytalanítani fogja vasárnap korábbi sürgősségi rendeletét, amellyel a büntető törvénykönyvet (Btk.) és perrendtartást módosította - jelentette be Sorin Grindeanu miniszterelnök szombaton, a rendelet elleni országos tüntetéssorozat ötödik napján. Döntését az ország megosztottságával indokolta, amelyet - mint mondta - el akar kerülni.

Grindeanu később megjegyezte: azért használta a “hatálytalanítás” kifejezést, mert Klaus Iohannis államfő ezt kérte tőle. Hozzátette, még keresik a megfelelő jogi megoldást – “legyen az hatálytalanítás vagy elnapolás” – arra, hogy a vitatott kormányrendelet ne lépjen hatályba.

Konzultációt kezdenek a pártokkal

A miniszterelnök hangoztatta: annak érdekében, hogy a Btk. alkotmányellenesnek bizonyult cikkelyeit mégis kijavítsák, konzultációt kezd a pártokkal, és a kormány módosító javaslatait törvénytervezet formájában terjesztik a parlament elé. Rámutatott: minden olyan törvénycikkelyt, amelyet hatálytalanítottak a korábbi alkotmánybírósági döntések, ki kell javítani, mert a taláros testület döntései kötelezőek.

Sorin Grindeanu román miniszterelnök, miután a bukaresti parlament megszavazta Grindeanu szociálliberális kormányát 2017. január 4-én. (MTI/AP/Vadim Ghirda)

Sorin Grindeanu azt állította: nem sikerült jól elmagyarázni a kormány szándékait, és ez szerinte sok félreértéshez, félremagyarázáshoz vezetett. Ennek következményeit Florin Iordache igazságügyi miniszternek kell vállalnia – tette hozzá.

Nem készuül lemondani Grindeanu 

Kiemelte, hogy folytatni kívánja a PSD decemberben megszavazott kormányprogramjának életbe léptetését. Ezzel kimondatlanul is elhárította azokat a találgatásokat, hogy le akarna mondani az egy hónapja beiktatott kormány éléről.

A miniszterelnök bejelentésének idején több mint százezer ember tüntetett a kormány székháza előtt.

Már voltak jelei a meghátrálásnak

A miniszterelnök bejelentése nem volt teljesen váratlan. Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szombaton délután először nevezte lehetségesnek a büntető törvénykönyvet (Btk.) és perrendtartást módosító sürgősségi kormányrendelet eltörlését,

Bukarest, 2016. december 11. Liviu Dragnea, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke nyilatkozik a sajtó képviselőinek az exit poll eredmények közzé tétele után Bukarestben 2016. december 11-én, a parlamenti választásokat követően. Az első becslések szerint az eddigi legnagyobb frakcióval rendelkező PSD fölényesen, a voksok csaknem 46 százalékát megszerezve nyerte meg a romániai parlamenti választásokat. (MTI/AP/Vadim Ghirda)

Liviu Dragnea, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke nyilatkozik a sajtó képviselőinek az exit poll eredmények közzé tétele után Bukarestben 2016. december 11-én, a parlamenti választásokat követően. (MTI/AP/Vadim Ghirda)

Dragnea a PSD-hez közel álló DC-News portálnak úgy nyilatkozott: úgy érzi, hogy már nem tudja megfékezni a PSD területi szervezeteit, akik a párt egymillió hívét akarják Bukarestben utcára szólítani.

Azt mondta: megoldást fog javasolni a konfliktusra Sorin Grindeanu miniszterelnöknek, “esetleg éppenséggel a kormányrendelet visszavonásáról is szó lehet” – idézte a DC-News a vezető kormánypárt elnökét.

Bukarest, 2017. február 4. A szociálliberális román kormány sürgősséggel elfogadott, a büntető törvénykönyvet és a perrendtartást módosító rendelete miatt tiltakoznak tüntetők Bukarestben 2017. február 4-én. A feliratok a rendelet visszavonását és hatálytalanítását követelik. A tüntetők szerint a rendelet a korrupt politikusokat védi. (MTI/AP/Darko Bandic)

A szociálliberális román kormány sürgősséggel elfogadott, a büntető törvénykönyvet és a perrendtartást módosító rendelete miatt tiltakoznak tüntetők Bukarestben 2017. február 4-én. A feliratok a rendelet visszavonását és hatálytalanítását követelik. A tüntetők szerint a rendelet a korrupt politikusokat védi. (MTI/AP/Darko Bandic)

Néhány órával korábban szombaton a PSD egyik parlamenti képviselője, illetve Lia Olguta Vasilescu munka és családügyi miniszter bejelentette, hogy a PSD az elnöki hivatal közelében készül demonstrációt szervezni jövő héten, amely szerintük nem “ellentüntetés” lenne, hanem arra adna alkalmat, hogy a párt három és félmillió “voksáért megalázott szavazója” is hallathassa hangját.

A szociálliberális román kormány sürgősséggel elfogadott, a büntető törvénykönyvet és a perrendtartást módosító rendelete miatt tiltakoznak tüntetők a bukaresti kormányépület előtt 2017. február 4-én. (MTI/AP/Darko Bandic)

Romániában az utóbbi két évtized legnagyobb tiltakozó mozgalmát váltotta ki az, hogy a szociálliberális Grindeanu-kormány a legfelső bírói tanács véleményezése nélkül kedd este a kormányülés napirendjén nem szereplő sürgősségi rendelettel módosította a büntetőjogot.

Az ország nagyvárosaiban estéről-estére százezrek tüntetnek az intézkedés ellen, amely szerintük korrupt politikusok tucatjait mentené meg a felelősségre vonástól.