Módosító javaslatokkal enyhítenék a romániai magyar pártok a tiltakozási hullámot

Elítéljük, hogy olyan fontos kérdésben, mint a büntető törvénykönyv sürgősségi kormányrendelettel, az „éj leple alatt” születik döntés. Elfogadhatatlan, hogy a kabinet a parlamentáris demokráciát mellőzve hozza meg ezeket a döntéseket – jelentette ki Bíró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Ha nagyon finoman akarok fogalmazni, akkor is áthallások vannak, címkézetten emeltek be bizonyos passzusokat a törvényjavaslatba – mondta Bíró Zsolt, hozzátéve: az MPP álláspontja az ügyben egyezik az RMDSZ-ével, a jövő héten módosító indítványokat nyújtanak be.

Tízezrek vonultak utcára Románia nagyvárosaiban miután a szociálliberális kormány sürgősségi rendeletével úgy módosította a büntető törvénykönyvet és büntető perrendtartást, hogy korrupcióval vádolt politikusok kerülhetik el a felelősségre vonást. A kedvezményezettek között lehet Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt elnöke is.

Felhívta a figyelmet: csupán 2016-ban a büntető törvénykönyv 40 passzusát kellett összhangba hozni az alkotmánybírósági döntésekkel. Romániában sajnos gyakorlata van ennek, az elmúlt 27 esztendőben 156-szor módosították sürgősségi kormányrendelettel a büntető törvénykönyvet. A tavalyi szakértői kormány is kétszer folyamodott ehhez az eszközhöz. Azon mindenképp érdemes elgondolkodni, hogy a korábbi 155 esetben történt sürgősségi módosítás nem váltott ki ekkora tiltakozási hullámot – jegyezte meg.

Hangsúlyozta: látni lehet, hogy itt egyfajta hatalmi harc van kibontakozóban.

Úgy vélte: a teendő az, hogy minden egyes passzusban, amit az alkotmánybíróság megfogalmazott, azt tudjuk beemelni a büntető törvénykönyvbe. Ez hozhat megnyugvást, mert azért lássuk be, jogos a felháborodás – hangoztatta.

Arra a kérdésre, elképzelhető-e, hogy a kormány támogatását felfüggesztik, azt válaszolta: nem koalíciós partnerek a kormánypártokkal, csak kívülről támogatják a kabinetet meghatározott kérdésekben. A tegnapi együttes frakcióülésen ugyan felmerült, felmondják az együttműködési megállapodást, de azért egyértelműen kell azt látni, hogy az a kisebbségi ügyekre és az infrastrukturális fejlesztésekre korlátozódik, és nem terjed ki a büntető törvénykönyv módosítására. Utóbbi  kérdésben egyébként sem kérdezték meg a magyar pártokat – szögezte le.