Megérkezett Budapestre Vlagyimir Putyin

Az orosz elnök szűk körű találkozón vesz részt Orbán Viktorral a Parlamentben - Vlagyimir Putyin és Magyarország miniszterelnöke számos témát érint majd, mely tárgyalást plenáris megbeszélés, és nemzetközi sajtótájékoztató követ majd.

A magyar külpolitikai a magyar érdekeket képviseli – hangsúlyozta Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter szerint az elmúlt 4-5 évben számos bírálat érte a magyar kormányt, mondván túlzottan szoros kapcsolatot kíván kialakítani Oroszországgal.  A magyar-orosz külpolitikai helyzet ezzel szemben a kölcsönös tiszteleten és a józan észen alapul – fogalmazott Szijjártó Péter.

Tanultak a magyar példából külföldön

A miniszter hozzátette: a korábban sokat kritizált magyar példából okulva mára már a világ vezető nagyhatalmai is keresik a kapcsolatot az oroszokkal, holott az elmúlt években számukra is könnyebb volt beállni a Putyin országát szapuló fősodorba.

Több dologról is tárgyalni fog az orosz és magyar delegáció

Az Orbán Viktorral való szűk körű tárgyalás kapcsán a miniszter elmondta: mindenképpen terítékre kerül majd a gázvásárlás kérdése – Magyarország 2020-ra és ’21-re már bebiztosította magát, melynek értelmében „a későbbi időszakot tekintve nem vagyunk kényszerhelyzetben”.

Mindemellett szó esik majd a paksi atomerőműről is, amely fontos beruházást jelent – amennyiben az Európai Unió is megadja az utolsó szükséges engedélyt, az érdemi munka is megindulhat.

Vlagyimir Putyin legutóbb 2015. február 17-én tett munkalátogatást Budapesten, és az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott tárgyalásain megállapodás született a hosszú távú orosz-magyar gázszállítási szerződéssel kapcsolatos kérdések megoldásáról. A magyar kormányfő és az orosz elnök legutóbb tavaly február 17-én találkozott az oroszországi Novo-Ogarjovóban, ahol 2019 végéig meghosszabbították az orosz földgáz magyarországi szállításáról szóló hosszú távú szerződéseket.

Szijjártó Péter megjegyezte, hogy a Dunaferr helyzete is napirendre kerül majd, amelynek fejlesztésére Oroszország tavaly 20 millió eurót fordított – egy idei, hasonló összegű támogatásról is mindenképp szó lesz a mai tárgyalásokon, sőt: a kultúrát említve elmondható, hogy a magyar-orosz együttműködés jegyében a kormány számos ortodox orosz templom felújítására biztosít majd forrásokat.

A szűk körű találkozót plenáris megbeszélés, majd nemzetközi sajtótájékoztató követi.

Elindult a konvoj

Megindult Vlagyimir Putyin elnöki konvoja a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről – a politikus delegációja az M3-as bevezetőjén közelíti meg a belvárost.

Az érintett útvonalon még ma délelőtt is csatornafedeleket hegesztettek le és kamerákat szereltek fel – a konvojt helikopter követi az utat pedig mesterlövészek csipkézik.

Az M1-es metró jelenleg nem közlekedik, ahogyan az azt pótló buszok sem – természetesen Vlagyimir Putyin előreláthatólag fél óra múlva esedékes érkezését követően feloldják a korlátozásokat.

A főváros további részein is megváltozott a közlekedés

Vlagyimir Putyin delegációjának közlekedése miatt ideiglenes forgalomkorlátozást vezettek be csütörtök éjfélig Budapest több pontján, a változások az V., a VI., a XIV. és a XV. kerületet érintik. Módosult a Budapesti Közlekedési Központ több járatának menetrendje is: nem üzemel például a kisföldalatti, és időszakosan nem jut el a repülőtérre a 200E busz.

Megkezdődött a parlamenti tárgyalás

Vlagyimir Putyin orosz elnök jelenleg is szűk körű tárgyaláson vesz részt a Parlamentben Orbán Viktor miniszterelnökkel.