Gyógyszereknek ellenálló malária-kórokozó terjed

A malária egy szuperrezisztens kórokozója terjed Thaiföldön, Laoszban és Kambodzsában - állapította meg egy új kutatás.

A Lancet Infectious Diseases című szaklap aktuális számában megjelent tanulmány szerint az ACT-kezeléseknek (artemisinin combination therapies) ellenálló kórokozótörzs (P falciparum) terjedése okozza a sikertelen gyógyítások magas arányát. A kórokozó felbukkanása és elterjedése komolyan veszélyezteti a malária megfékezésére és kiirtására tett globális erőfeszítéseket – idézte a tanulmány szerzőit a medicalexpress.com.

“A nagy területen terjedő parazitában ellenállás fejlődött ki az artemizinin mellett egy másik maláriagyógyszerre, a piperakinre is” – hangsúlyozta Ardzsen Dondorp, a thaiföldi Mahidol Oxford trópusi betegségeket kutató intézet (MORU) szakembere, aki azt reméli, hogy eredményeik újra felhívják a figyelmet arra, mennyire sürgető a malária eltüntetése Ázsiából, mielőtt a kór szinte gyógyíthatatlanná válik.

Maláriaszúnyog (Forrás: Wikipédia)

Maláriaszúnyog (Forrás: Wikipédia)

A tudósok kambodzsai, laoszi, thaiföldi és mianmari maláriás betegek vérmintáit elemezve találtak rá a PfKelch13 C580Y jelű mutációra, mely három ország egyes vidékein terjedve kiszorította a kevésbé rezisztens mutációkat. Ugyan a C580Y nem mutat nagyobb ellenállást az artemizininnel szemben, más tulajdonságai miatt mégis fertőzőbb és szélesebb körben terjed.

“Utoljára, amikor Ázsiában és Afrikában gyógyszerrezisztens malária-kórokozó bukkant fel, milliókat ölt meg. El kell kerülnünk, hogy ez megismétlődjön” – mondta Nicholas White, a bangkoki Mahidol Egyetem és az Oxfordi Egyetem professzora.

A világ lakosságának több mint felét fenyegeti a maláriafertőzés. A legtöbb áldozat az öt év alatti gyerekek közül kerül ki, akik Fekete-Afrika legszegényebb részein élnek.

Az utóbbi évek látványos eredményeket hoztak a szúnyogok terjesztette kór elleni küzdelemben, a betegek száma jelentősen csökkent, ám még mindig nagyjából 420 ezer ember hal meg évente maláriában.