140 ember munkáját veszélyezteti az Igazi Csíki Sör betiltása

Betiltották az Igazi Csíki Sört Romániában egy állítólag márkahasonlóság miatt. A Heineken ugyanis Ciuk néven forgalmazta saját sörét, és szerintük e két márka könnyen összetéveszthető, ezért beperelték a magyar céget, és meg is nyerték azt.

A pénteken meghozott döntés értelmében azonnali hatállyal leállíttatták az Igazi Csíki Sör márkajelzést viselő termékek gyártását, illetve forgalmazását.

Lénárd András, a manufaktúra vezetője elmondta: váratlanul érte a céget a döntés, hiszen decemberben az Európai Márkahivatal végérvényesen megerősítette az Igazi Csíki Sör márkát. Ezt a romániai bíróságon az akkor zajló hamisítási perben be is mutatták, ám a román bíróság figyelmen kívül hagyta.

A levédési folyamatban a végzés jogerős, megkérdőjelezni azt már nem lehet – jelentette ki Lénárd András, aki igazságtalanságnak érzi a döntést, mert mint mondja, ezzel jelentős hátrányba kerülnek. A cégvezető egyelőre nem tudja, hogyan tovább.

- 2015. március 17.Az Igazi csíki sör gyártósora a Lixid Project Kft. csíkszentsimoni sörgyárában 2015. március 17-én.MTI Fotó: Haáz Sándor

MTI Fotó: Haáz Sándor

A sajtóban megjelent hírek szerint minden felszerelést és eszközt meg kell semmisíteni.

A manufaktúra vezetője azt mondta: a multicég hamisítási ügyben nyert, az elsőfokú kereset és az elnöki rendelet is azt tartalmazza, hogy kéri a termék bezúzását és az eszközök bezúzását.

A bírósági ítéletet Lénárdék még nem látták, de azt tudják, hogy az elsőfokú rendelkezést megtartották. Még lehet hozzá kiegészítést csatolni, de ha csak az eszközöket kell visszavenni a piacról, teljes egészében megáll a termelés – fejtette ki.

Lénárd András arról is beszélt, hogy jelenleg 140 embert foglalkoztatnak.

“Úgy gondolom, igazságtalanság történt. Romániában vannak olyan játékosok, akiknek fontos, hogy ne legyenek Székelyföldön termelőegységek. A magyar nemzetpolitikai érdek az, hogy Székelyföldön munkahelyek, nemzeti identitást erősítő termékek legyenek. Ezt az Igazi Csíki Sörrel felvállalták, a nemzeti szimbólumokat rátették az üvegre és a rekeszre, anyanyelven kommunikálnak és munkát adnak. Valószínű, hogy itteni testvéreinknek más a nemzetpolitikai érdekük, talán az, hogy ne maradjunk, elvándoroljunk, ne legyen munkahelyteremtés Székelyföldön” – fogalmazott Lénárd András.

Hozzátette: úgy tudja, a román bírósági döntés nem tilthatja a sör magyarországi forgalmazását. A manufaktúra folytatja a pert az európai bírósági fórumokon. “Meg fogjuk nyerni” – mondta Lénárd András.

Hargita megye tanácsa teljes mellszélességgel kiáll a csíki sör és a manufaktúra mellett, hiszen a székelység büszkeségének, önértékelésének és szabad nemzeti mozgástér elemeinek tartja a márkát.

Ma az ügyben rendkívüli megyei tanácsülésre kerül sor.