Quo vadis, kultúra? Konferencia az európai helyzetéről

A kultúra az európai identitás erőteljes motorja, emellett a gazdasági fejlődés talán legfontosabb tényezője - mondta Navracsics Tibor pénteken a budapesti Bálnában az európai civil kulturális szervezetek és települések részvételével kezdődött kétnapos konferencián.

A Beyond the Obvious – Europe, Quo Vadis? (Túl a nyilvánvalón – Európa, merre tartasz) című rendezvény megnyitó részében az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa hangsúlyozta: meg kell tanulnunk megvédeni európai kulturális örökségünket, e nélkül irányt tévesztünk a gyorsan változó világban.

Navracsics Tibor uniós biztos. MTI/EPA Fotó

“Európa mindig is egy kulturális projekt volt: a kontinens politikailag és gazdaságilag számos alkalommal széttöredezett, de a kultúra sohasem. A kultúra stratégiai tér, Európa jövőjéről csak kulturális keretekben lehet beszélni” – fogalmazott Navracsics Tibor, aki Manchin Róbert, a konferenciát szervező Culture Action Europe elnöke felvetéseire válaszolt a pódiumbeszélgetésen.

Az európai biztos megjegyezte: Európa abba az irányba halad, amelyet mi, az itt élők közösen meghatározunk, és a jövőről csak a kultúra szereplőivel együtt lehet konszenzusra jutni. Navracsics Tibor kitért arra, hogy a kontinens kulturális örökségének megóvásához igazi húzóerőt jelenthet az európai integráció dinamikája.

Mint elhangzott, 2018-ban ünnepelik a kulturális örökség európai évét, és ez kiváló alkalom lesz bemutatni, mennyire elválaszthatatlan egymástól az európai és a nemzeti kultúra. “Arra kell törekedni, hogy a kulturális aktivitás mindig megelőzze a kulturális intézmények működéséhez kapcsolódó folyamatokat, csak így tudunk innovatívabb és kreatívabb Európát teremteni”.

Aktív kultúra egyenlő jó folyamatok

Corina Suteu volt román kulturális miniszter a konferencián arról beszélt, hogy ma sokan érzik úgy, a folyamatok rossz irányba mennek és meginognak az eddig biztosnak látszó értékek. Hozzátette: a kedvezőtlen folyamatokkal szemben a kulturális szektor aktivitása az egyik leghatékonyabb megoldás.

A volt miniszter, kulturális szakember a Közel-Kelet háborús történései, valamint a demagógián alapuló politikai erők előtérbe kerülése egyaránt veszélyeztetik kulturális értékeinket, de velük minden lehetséges eszközzel szembe kell szállni. Komoly problémának nevezte továbbá – nyolc hónapig tartott miniszteri időszaka tapasztalatai alapján is -, hogy “a politika a kreatív, innovatív, kritikai gondolkodást mindig igyekszik gúzsba kötni”.

Az európai kulturális konferencián több mint kétszázan vesznek részt az európai kulturális hálózatok, szervezetek, kulturális központok és az európai kulturális fővárosok képviselői, magyar kulturális intézmények vezetői és művészek is. Az angol nyelven zajló rendezvényen a résztvevők rendhagyó formában, három megközelítésben dolgoznak: forgatókönyveket, narratívákat, illetve magyarázatokat osztanak meg egymással.

A Culture Action Europe több mint húsz éves múltra visszatekintő nemzetközi konferenciáit évről-évre más európai városban rendezik meg. A mostani kétnapos budapesti eseményt a főváros, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Lengyel Intézet és az EU Kreatív Európa programja egyaránt támogatja.