Genetikailag állítanák helyre a paradicsom ízét

Kínai és amerikai kutatók csütörtökön bejelentették, rájöttek, hogyan tehetnék ismét ízletessé a paradicsomot.

A Science folyóiratban közzétett tanulmányban a Kínai Agrártudományi Akadémia és a Floridai Egyetem kutatói azonosították a kémiai kombinációkat és a genetikai receptet az ízesebb paradicsomért.

A kutatásba 170 embert vontak be, hogy kiértékelhessék 101 paradicsomfajta 160 mintáját. Az eredmények több tucatnyi kémiai összetevőt tártak fel, a statisztikai modell felhasználásával végzett további vizsgálat 33 ízösszetevőt mutatott ki a vásárlók tetszésindexével kapcsolatban, többek között glükózt, fruktózt, citromsavat, almasavat és 29 illékony anyagot.

A szerzők szerint a modern paradicsomok íztelenségének oka, hogy az eme ízzel kapcsolatba hozható összetevőkből összességében 13-nak jelentősen lecsökkent az aránya a modern fajtákban a tájfajtákhoz képest.

Paradicsomok egy bécsi üzletben. (Fotó: Reuters/Leonhard Foeger)

Paradicsomok egy bécsi üzletben. (Fotó: Reuters/Leonhard Foeger)

Sőt mi több, azt is felderítették, hogy a kisebb termésnek általában nagyobb a cukortartalma, ami azt sugallja, hogy a nagyobb paradicsomokat célzó szelekció, míg valóban elősegítette a háziasított paradicsom növekedését, az édesség és az íz kárára ment.

Eme információk birtokában a kutatók 398 modern, tájfajta és vad paradicsomfajta teljes génállományát szekvenálták, és mintegy 250 génhelyet (a gének pozíciója egy kromoszómán) azonosítottak, amely szabályozza a paradicsom ízvilágát.

Mivel a termesztés időigényes, a kutatók pedig további géneket is vizsgálnak, körülbelül három-négy éven belül lesznek elérhetőek az új fajták.