Matolcsy: Keletről is jöhet megoldás

Magyarország központi szerepet tölthet be ebben, ezért a jegybank által megrendezett Lámfalussy konferencián, hétfőn a Kelet és a Nyugat közötti kapcsolat lesz a kiemelt téma - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.

Az MNB idén negyedik alkalommal rendezi meg a Lámfalussy Lectures konferenciát Budapesten, több 100 gazdasági és pénzügyi szakember részvételével. Idén az európai integráció válságának problémái és megoldási lehetőségei állnak a tanácskozás fókuszában – hangsúlyozta Matolcsy György.

Európa csapdahelyzetbe került, cselekedni kell

A közös Európa csapdahelyzetbe került, bátor és mélyreható reformokra volna szükség, de ezek végrehajtásához hiányzik a társadalmi és politikai támogatás. ”Úgy látjuk, a gazdasági világrend változása kínálhatja az egyik megoldást. Az idei konferenciánk kiemelt témája lesz a Kelet és a Nyugat közötti együttműködés, arra a kérdésre keressük a választ, hogy a nyugati csapdahelyzet feloldásában támaszkodhatunk-e a megerősödő európai-ázsiai együttműködésre” – mutatott rá Matolcsy György.

A jegybankok elsődleges feladatai közé tartozik az árstabilitás fenntartása. Ez sok országban, így Magyarországon is, a jegybanktörvényben meghatározott inflációs cél elérését jelenti. Ez az elmúlt években sem kérdőjeleződött meg, ugyanakkor a hangsúlyok eltolódtak, a jegybankok egyre aktívabban és egyre változatosabb eszközökkel avatkoztak be a folyamatokba, és tették mindezt a gazdasági növekedés elérése és a pénzügyi rendszer stabilitásának növelése érdekében – elemezte Matolcsy György.

Budapest, 2015. március 24. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a monetáris tanács kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztatón Budapesten, az MNB épületében 2015. március 24-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.
MTI Fotó: Kovács Tamás

“Voltak jegybankok, amelyek ezt a feladatot sikeresebben oldották meg, míg mások kevésbé, de az minden esetben egyértelmű volt, hogy jegybanki beavatkozás nélkül sokkal mélyebb válsággal és hosszabb kilábalással kellett volna szembenéznünk” – hangsúlyozta az MNB elnöke.

A jegybank folytatja a növekedést támogató politikát

Kifejtette: a pénzügyi válságot követően világossá vált, hogy az inflációs célt fenntarthatóan csak stabil növekedés mellett, innovatív és célzott eszközökkel érhetjük el. Ebben az értelemben folytatja a jegybank a növekedést támogató politikát, ám azok eszközei és technikái változhatnak, a növekedési hitelprogram például nagyon sikeresnek bizonyult, ám márciusban lezárul. A bankokon a sor, hogy hitelezési tevékenységüket piaci alapra helyezzék át.

Az MNB mindemellett többször is hangsúlyozta: a hosszú távú siker kulcsa a versenyképesség növelése. Mélyreható elemzői munkánkkal, a külső szakértői ajánlásokkal járulunk hozzá ehhez a folyamathoz – mutatott rá Matolcsy György.

Kifejtette: a pénzügyi válságnak betudható növekedési áldozat egyértelműen megmutatta a pénzügyi közvetítőrendszer gyengeségeit. Azóta a világ adósságállománya eddig soha nem tapasztalt szintekre érkezett, ami dominóeffektusként okozhat óriási veszteségeket, ha hirtelen változna a hozamkörnyezet. A hosszútávon fenntartható gazdasági növekedésnek ma még inkább előfeltétele a stabil, sokkoknak ellenálló pénzügyi rendszer – mondta Matolcsy György.

Lesz-e válasza Európának a válság politikai következményeire?

A következő időszak legfontosabb kérdése, hogy Európának van-e megfelelő válasza a válság politikai következményeire. Ilyen környezetben kiemelten fontosak lesznek Magyarország számára azok a tényezők, amelyekre az elmúlt időszakban az MNB is nagy hangsúlyt fektetett: az óvatos monetáris politika, a pénzügyi stabilitás erősítése, a sérülékenység csökkentése és a versenyképesség fejlesztése.

A Lámfalussy konferencia keretében az MNB – prominens előadók meghívása mellett – párbeszédet is kezdeményez. A mostani és a következő időszak kihívásai eredményesebben kezelhetőek akkor, ha az európai döntéshozók és közgazdasági véleményformálók ütköztetik nézeteiket, összehangolják cselekvéseiket. Magyarország időben felismerte, hogy a válság paradigmaváltást hozott, így már a 2015-ös konferencián is egy új gazdaságpolitikai narratíva lehetőségét vetettük fel Európa számára – mondta.