Iohannis is megjelent a román kormány közkegyelmi tervezete elleni tüntetésen

Országszerte tüntetők vonultak utcára Románia nagyvárosaiban vasárnap a szociálliberális kormány közkegyelmi tervezete és a büntetőtörvénykönyv módosítása ellen tiltakozva, a bukaresti tüntetők között a tervezeteket nyíltan bíráló Klaus Iohannis államfő is megjelent.

A fővárosi Egyetem-téren összegyűlt csaknem tízezer ember éppen a két kilométernyire lévő kormányszékház felé indult, amikor megérkezett közéjük Iohannis, aki szerdán a kormányülésen való bejelentetlen részvételével próbálta megakadályozni, hogy a kabinet társadalmi vita nélkül módosítsa a büntetőjogot.

epa05010439 Romanian President Klaus Iohannis and his Polish counterpart Andrzej Duda (not pictured) address the media during a joint statement that ended the High-level Meeting of the States from Central and Eastern Europe, held at Cotroceni Presidential Palace, in Bucharest, Romania, 04 November 2015. The reunion is attended by various leaders of central and eastern European states as wqell as the NATO's deputy scretary-general.  EPA/ROBERT GHEMENT

Klaus Iohannis  EPA/ROBERT GHEMENT

A tüntetők – akik szerint a kormánytöbbség nem a börtönök túlzsúfoltsága miatt akarja módosítani a büntetőjogot, hanem így akar mentőövet dobni a korrupcióval gyanúsított politikusainak – hangos éljenzéssel fogadták az elnököt.

Iohannis egy ideig együtt menetelt a tüntetőkkel, de szónoklatot nem intézett hozzájuk. A körülötte összegyűlt újságíróknak azzal magyarázta jelenlétét: a tüntetőkhöz hasonlóan őt is felháborítja az, hogy a bűnvádi politikus eljárás alá vont politikusok “klikkje” meg akarja változtatni a büntetőjogot és gyengíteni próbálja a jogállamiságot.

“Elfogadhatatlan, hogy a jogszabályok módosításával mossák tisztára a törvénysértő politikusok százainak dossziéit, hogy aztán tovább folytassák a törvénytelenségeket” – hangoztatta Iohannis, aki mintegy negyed óra múltán távozott.

A romániai tüntetések már szerdán elkezdődtek, aznap, amikor a kormány – Iohannis átláthatóságot sürgető fellépése nyomán – nyilvánosságra hozta a büntetőjog megváltoztatását célzó tervezeteit. Azóta naponta voltak kisebb demonstrációk, de a közkegyelem ellenzői vasárnapra időzítették a legnagyobb, összehangolt megmozdulásukat.

Vasárnap nemcsak Bukarestben, hanem az ország csaknem valamennyi nagyvárosában tüntetők vonultak utcára. A hírtelevíziók beszámolói szerint Kolozsváron és Temesváron is több ezren vonultak utcára a fővárosban pedig – mire a menetoszlop a kormány elé ért – a legtöbb hírforrás szerint a tüntetők száma meghaladta a 15 ezret.

Vasárnap a külföldön élő románok is tüntetéseket szerveztek Franciaországban, Olaszországban, Angliában, Dániában és Norvégiában, ahol több tucatnyi demonstráló vonult utcára a bukaresti szociálliberális kormány közkegyelmi tervezete ellen tiltakozva.

Romániában a szociálliberális kormányoldal közkegyelmet hirdetne az öt évet meg nem haladó szabadságvesztéssel sújtott elítéltek egy részének a börtönök túlzsúfoltságára hivatkozva. A tervezeteket és főleg azok közvita nélküli, rajtaütésszerű elfogadásának kísérletét élesen bírálta a jobboldali ellenzék. A héten az Egyesült Államok bukaresti nagykövete és a romániai igazságszolgáltatás valamennyi csúcsszerve a büntetőjog megváltoztatása, a törvény szigorának enyhítése ellen foglalt állást.