Trump látogatást tett a CIA központjában

Az amerikai elnök a washingtoni episzkopális katedrálisban tartott ökumenikus istentisztelet után szombaton a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) központjába látogatott.

A hírt Sean Spicer, a Fehér Ház új szóvivője jelentette be. Az elnök egyedül, azaz az általa jelölt CIA-igazgató, Mike Pompeo nélkül tett látogatást a Központi Hírszerző Ügynökség központjában, amely a virginiai Langleyben van. A szóvivő közlése szerint a vizitnek az volt a célja, hogy az elnök “köszönetet mondjon a hírszerző közösség tagjainak”.

John Brennan jelenlegi CIA igazgató. MTI/EPA Fotó

Ismeretes, hogy a hírszerzés és Donald Trump között nem felhőtlen a viszony, sőt éles viták is voltak hírszerzési vezetők és Trump között. Legutóbb akkor, amikor az egyik portálon megjelent egy összeállítás, amelyet egy volt brit hírszerző készített, s amelyben kompromittálónak szánt információk szerepeltek Trump állítólagos oroszországi viselt dolgairól.

Trump Twitter-üzenetében a náci Németországéhoz hasonlónak minősítette az eljárást, s John Brennan CIA-igazgatót vádolta meg, hogy ő szivárogtatta ki a dokumentumot a bulvárportálnak. Brennan ezt visszautasította. Közben amerikai lapinformációkból az is kiderült, hogy a hírszerzés változatlanul folytatja Trump és környezete esetleges oroszországi kapcsolatainak vizsgálatát.

Pénteken, a beiktatás utáni kongresszusi díszebéden – a Politico című lap információi szerint – Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője Mike Pence alelnök közbenjárását kérte, hogy John Brennan maradhasson a CIA igazgatója a Trump által jelölt Mike Pompeo kansasi képviselő helyett.

Merkeli figyelmeztetés

A közös szabályok és értékek jelentőségét hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár szombaton Donald Trump amerikai elnök beiktatási beszédével kapcsolatban.

A kancellár a baden-württembergi Schöntalban pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) tartományi szervezetének vezetőségi ülése után sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, hogy az Egyesült Államok 45. elnöke a beiktatási beszédében is “világossá tette meggyőződéseit”, amelyekhez német részről két megjegyzést lehet fűzni.

Merkel német kancellár egy fülhallgatón a tolmácsot hallgatja az olasz kormányfővel vaó találkozóján. MTI/EPA Fotó

Az egyik az, hogy “mindenkinek az a legjobb”, ha az együttműködés “közös szabályokon és közös értékeken alapul” a gazdaság és a kereskedelem nemzetközi rendszerében, és ha a védelem területén és a szövetségesi viszonyokban mindenki teljesíti hozzájárulását. A másik pedig az, hogy “a transzatlanti viszony nem lesz kevésbé fontos a következő években, mint a múltban” – mondta a német kancellár.

Hozzátette, hogy nézeteltérés esetén úgy lehet a legjobban kialakítani a kompromisszumokat, ha a párbeszéd a kölcsönös tiszteleten alapul. Németország ehhez kíván hozzájárulni a legfejlettebb iparú államokat és a legnagyobb feltörekvő országokat, illetve az EU-t mint intézményt összefogó G20 csoport soros elnökeként végzett munkájával – tette hozzá Angela Merkel.

A CDU testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) részéről Manfred Weber, a párt elnökhelyettese, a jobbközép pártokat összefogó Európai Néppárt európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője egy szombati lapinterjúban azt mondta: amennyiben Donald Trump az +Amerika az első+ jelszóval egy “új amerikai egoizmust és protekcionizmust” vezet be, akkor Európának az “Európa az első” politikáját kell ezzel szembehelyeznie.

Ez azonban nem elkülönülési, izolacionista politikát jelent, hanem azt, hogy az EU-nak új partnerek felé, például Kanada, Mexikó és Japán felé kell fordítania figyelmét – mondta az EP néppárti frakcióvezetője a Rheinische Post című lapnak. A CDU/CSU koalíciós társa, a szociáldemokrata párt (SPD) részéről Thomas Oppermann szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakcióvezető nacionalista hangvételűnek és visszataszítónak nevezte az új amerikai elnök beiktatási beszédét.

A szociáldemokrata frakcióvezető a Der Tagesspiegel című lap vasárnapi számában megjelenő interjúban az előzetesen ismertetett részletek szerint hangoztatta: Európának “jobban össze kell fognia, és az új viszonyok között is ki kell állnia érdekeiért”.

Trump már belakta új irodáját

Közben már át is rendezték az Ovális Irodát, a mindenkori amerikai elnökök dolgozószobáját a Fehér Házban, s Donald Trump utasítására visszakerült oda Winston Churchill egykori brit miniszterelnök mellszobra. Ezt nyolc évvel ezelőtt Obama elnök távolította el, s a republikánusok azóta folyamatosan bírálták az intézkedést.

Szerintük Obama hátat fordított a történelemnek, és megsértette az Egyesült Államok legszorosabb szövetségesét. Ezt hangoztatta egyébként tavaly tavasszal Boris Johnson is, aki azóta az Egyesült Királyság külügyminisztere lett. Donald Trump mást változtatásokat is eszközölt az Ovális Irodában. Az egyik könyvespolcra feltetette Theodore Roosevelt néhai elnök mellszobrát, lecserélte a feltűnő mintázatú szőnyeget, és a karmazsinvörös függönyök helyett újakat hozatott.