Még mindig működik egy falusi mozi Magyarországon

Magyarország egyetlen még működő falusi mozija Bölcskén üzemel. De vajon miként tud megélni egy filmszínház Tolna megye közepén, miközben a világ mozijai vegetálnak? A titkokba a Kossuth Rádió Szombat Délelőtt című műsorfolyamában megszólaló, egyfajta családi hagyományt továbbvivő mozigépész, Gazdag Gyula avatja be olvasóinkat.

Az NMHH adatbázisa szerint mindössze egyetlen olyan falu van ma hazánkban, ahol egy, az önkormányzat által működtetett mozi létezik, ez pedig egy Tolna megyei, 2700 lakosú község: Bölcske. Valaha kéken rikító, műbőrborítású falai mára a klasszikus bordó árnyalatában pompáznak – az új székeket a már megszűnt pécsi Urániából szerezte be az intézmény, ám a vetítővásznuk vadonatúj: Olaszországból származik és végre motorizált, így kiválthatta a korábban 15-20 méternyi biciklilánchoz erősített, kézzel felvont, illetve leengedett elődjét.

Mozigépész a vetítőben - képünk illusztráció (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Mozigépész a vetítőben – képünk illusztráció (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Baranya Istvánnak, Bölcske polgármesterének szíve csücske a mozi. Mint azt a falu első embere elmondta: tudomása szerint Magyarországon rajtuk kívül csak városok üzemeltetnek efféle kulturális létesítményt. Olyan szórakozási forma ez a fiatalságnak, ami helyben képes biztosítani számukra a kultúrát, vagyis nem kell hozzá Paksra vagy Dunaföldvárra utazniuk – tette hozzá Baranya István.

A moziban előre meghatározott százalékban mutatnak be művész- és közönségfilmeket, melyeknek „egészséges” aránya matematikailag lett kiszámítva annak érdekében, hogy a filmszínház működtetése kifizetődő legyen – a helyiek szerint előfordul, hogy száz autó is áll a parkolóban.

A mozigép beszerzését a képviselő-testület határozata tette lehetővé még 2014-ben, amire a város vezetése 10 millió pályázaton nyert, illetve 3 millió forintot költött önerőből. Így a mozi azóta digitálisan, vagyis tökéletes hang- és képminőségben vetíti a filmeket.

(Címlapképünk illusztráció.)