Védje a vízórát, sokba kerülhet, ha nem teszi

Egész január hidegnek ígérkezik, ezért különös gondot kell fordítani a vízórák és vízóraaknák szigetelésére. Ha elfagy a mérő, 20-30 ezer forintot is fizethetünk a cseréért. Hogyan készíthetünk hatásos hőszigetelést, milyen jelek figyelmeztetnek a problémára és mit tehet a szolgáltató városi társasházban és vidéken, ahol az udvari aknák kevésbé védettek az időjárás viszontagságaival szemben?

Az elfagyás általában nem azért történik, mert a fogyasztó nem rakja elég mélyre a vízórát, hisz a szabályosan elhelyezett mérők megfelelő mélységben vannak (legalább 90 centiméter), hanem azért, mert a mérőket – a vezetékekhez hasonlóan – nem a talaj védi. A szétfagyás ellen ezért a fémszerkezetet érdemes leszigetelni a nagy hidegben. Vagy az aknafedőnél kell ezt megtenni, vagy közvetlenül a mérőnél, de a legjobb, ha mindkét helyen – magyarázta Nagy Edit, a Magyar Víziközmű Szövetség főtitkára a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A hideg idő miatt elfagyott vízórák a Debreceni Vízmű Zrt. balmazújvárosi telephelyén 2017. január 13-án.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Szeverényi György, az Alföldvíz Zrt. műszaki igazgatója szerint az olyan ingatlanokban, ahol nem tartózkodnak, az jelenti a legjobb megoldást, ha a mérő előtti szerelvényt zárják el. Ekkor megszüntethető a vízáramlás a vízmérő felé, így meg lehet óvni a rendszert.

A pincék sem biztonságosak 

A társasházakban nem a vízórák elfagyása jelenti a gondot, hisz azok fedett helyen, pincékben, megfelelő mélységben találhatóak, hanem a pincei alapvezetékeké. A mínusz 20 fok a pincéket is próbára teszi, és bizonyos társasházakban a karbantartás sem megfelelő.

Ez egyrészt komoly károkat okozhat, hisz vízelfolyást és csőtörést okozhat, másrészt kellemetlenségeket is jelent, mert több lakásban nem jutnak vízhez az ott lakók – magyarázta Weisz Gábor Miklós, a Magyar Közösképviselők Egyesületének szakmai igazgatója.

Sokba kerülhet a mulasztás 

A fagyási károk speciálisak. Amennyiben a társasház megteszi a megfelelő lépéseket, akkor a biztosító helytállhat a csőtörésért. Viszont ha felmerül a társasház hanyagsága, pontosabban a karbantartás hiánya, akkor a tulajdonosoknak kell viselnie a kárt – tette hozzá.

Az Alföldön a vízbekötések 1,5 százalékánál volt fagyás, ám ez csak a problémák egy része volt. A másikat a vízelfolyás jelentette. Amikor ugyanis az elfagyott mérő, vagy az elfagyott hátsó vezetékek elkezdenek kiolvadni, akkor rettenetes mennyiségű, akár három-négyszer annyi víz is elfolyhat, mint a nyári csúcsszezonban – emelte ki Szeverényi György.

Nagy Edit szerint ez nagyon komoly károkat tud okozni, és rengeteg pénzbe is került. A vízelfolyás költsége pedig a fogyasztót terheli. A csatornadíj esetében ugyanakkor lehet kérelemmel fordulni a szolgáltatóhoz, amennyiben az elfolyás nem terhelte a csatornát. A probléma gyakori az üdülő terülteken, így a Balaton környékén is.

A társasházak esetében, ha a hiba az alapvezetékeken történik, akkor csak a fővízórán át folyik a víz, így a költségek a társasházaknak kell viselniük. Weisz Gábor Miklós azt ajánlotta, hogy ilyen esetben mindig vizsgálják meg a társaságházak, van-e elfolyás. A csatornadíjat ebben az esetben is jóvá lehet íratni. A társasházak viszont sokszor felesleges kiadásnak tartják, de a felelősségbiztosításokba is bele lehet építeni az elfolyt víz mennyiségét. Többet kell érte fizetni, ám később érvényesíteni lehet a biztosításban.