Sobotka: Európának és az Egyesült Államoknak meg kellene találnia a közös nyelvet

Amennyiben Európa és Donald Trump leendő amerikai elnök a jövőben nem találja meg a közös nyelvet, tovább csökkenhet a nyugati civilizáció befolyása a világban - vélekedett Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök pénteken Prágában.

“Nagyon fontos, hogy Európa és Donald Trump kormánya megtalálják a közös nyelvet, mert Európa és az Egyesült Államok együttműködése a nyugati világ gerincét jelenti. Amennyiben ez a gerinc nem lesz elég erős, a nyugati világ egyre kisebb befolyással fog bírni a világ és a válságövezetek történéseire” – jelentette ki Bohuslav Sobotka a cseh közszolgálati televíziónak adott interjújában.

A cseh miniszterelnök hangsúlyozta: Európának szüksége van arra, hogy egyeztethesse álláspontját Washingtonnal például a közel-keleti, a szíriai, a líbiai helyzettel vagy az illegális migrációval kapcsolatban.

“Nem gondolom, hogy Amerikának a jövőben valamiféle külön politikája lenne Közép-Európával szemben” – jelentette ki Bohuslav Sobotka. Ugyanakkor a cseh kormányfő “feszülten várja”, milyen álláspontra helyezkedik Donald Trump kormánya azon kelet-európai országokkal szemben, amelyek félnek Oroszországtól, Moszkva “agresszív politikájától”.