Rászálltak a kártyaelfogadó-helyekre

Ágazati vizsgálatot indít a bankkártya-elfogadás piacán a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), a piaci folyamatok megismerésére és értékelésére.

A versenyhivatal pénteki tájékoztatása szerint észlelték, hogy a bankkártya-elfogadói piacon a kisebb kereskedők kedvezőtlenebb szolgáltatói díjakkal szembesülnek a bankkártyás fizetés bevezetésekor és fenntartásakor, mint a nagyobbak.

A kereskedőknek különféle költségeik vannak, ha a fogyasztóknak a bankkártyás fizetési lehetőséget biztosítják. Jellemző költségtétel a tranzakciónként fizetett, általában a tranzakció értékének százalékában meghatározott kereskedői jutalék. Emellett fix költségek is lehetnek. A felszámított jutalékokat, díjakat a kereskedők az elfogadói szolgáltatást biztosító, azaz a velük szerződésben álló pénzforgalmi szolgáltatóknak kötelesek megfizetni – ismertették a közleményben.

A GVH piackutatást is rendelt a bankkártyás fizetés költségeinek vizsgálatára. A felmérés egyebek mellett a kereskedők tudatosságára, illetve a különböző fizetési módok elfogadásának gyakorlatára terjedt ki, szem előtt tartva a bankközi jutalékokra vonatkozó szabályozási változások hatásait. A piackutatás eredményei megerősítették az ágazati vizsgálat indításának szükségességét – hangsúlyozta a versenyhivatal.

A GVH úgy véli, szükség van azoknak a tényezőknek a feltárására, amelyek akadályozhatják a verseny hatásos érvényesülését az elfogadói piacon. A közleményben ugyanakkor hozzátették: nincs feltétlenül versenyprobléma a piacon, de ennek értékelése, illetve a potenciális fogyasztói hátrányok feltérképezése az ágazati vizsgálat keretében végezhető el.

A versenyhivatal első lépésként felvilágosítást kér az ágazat felügyeletét ellátó szervtől, valamint a kibocsátó és elfogadó bankoktól, majd megkeresi a kártyatársaságokat, illetve egyéb (nem banki) elfogadókat, végül a kereskedőket is.

A vizsgálatot 2018 júliusában tervezik lezárni a vizsgálat eredményeit tartalmazó jelentés közzétételével.