Menekülő elnökök, ittas alelnökök: kis amerikai beiktatás-legendárium

George Washingtonnak haza kellett sétálnia beiktatásáról, Andrew Jackson esketése után részeg tömeg randalírozott a Fehér Házban, és a legenda szerint William Henry annyira megfázott az ünnepély-sorozat alatt, hogy egy hónappal később tüdőgyulladásban meghalt. Az amerikai elnökök beiktatásai sokszor nem éppen úgy történik, mint ahogyan azt a precíz szervezők tervezik. Íme, a legérdekesebb történetek.

Sokszor váratlan, néha tragikus fordulatot vehetnek az elnöki beavatások az Egyesült Államokban. Donald Trump eskütétele közben a hallgatóság lehet a rizikófaktor, de az elmúlt két évszázad alatt is történtek botrányos közjátékok.

Az elnök, aki nem akart kabátot húzni

De a legdrámaibb történet minden kétséget kizárva William Harrison elnök 1841-es beiktatása napján történt. Az akkor 68 éves Harrison a mítosz szerint kétórás beszédet adott a hűvös, szeles időben, és nem volt hajlandó kabátot vagy kalapot felvenni. Beszéde után részt vett három beiktatási bálon is, ahol jó néhány koktélt legurított. Azonnal megbetegedett, és 30 nap múlva tüdőgyulladásban meghalt.

Gyalogló és belasszózott elnökök

George Washington 1789-es, New York-i beiktatása után az elnöknek gyalog kellett megtennie az utat a templomig és a saját házáig, mivel akkortájt túl sok kocsi volt a szűk utcákon, és nem fért volna el a sajátja.

Dwight D. Eisenhower elnököt egy cowboy „lasszózta be” az 1953-as ünnepség után.

Forrás: Twitter

Forrás: Twitter

Abraham Lincoln 1865-as beiktatási beszéde után hívatlan vendégek törtek a Fehér Házba, és mindent elloptak, ami mozgatható volt: az elnöki ezüst étkészletet, a poharakat és a gyertyatartókat is magukkal vitték.

De az is előfordult, hogy a beiktatások világhírű botrányokká fajultak.

Tömegverekedés a Fehér Házban

Andrew Jacksonra egy húszezres tömeg várt a Fehér Ház előtt 1839-es beiktatása közben. Az ittas és farkaséhes tömeg egy pillanat alatt betört az elnöki rezidenciára, sáros csizmájukkal bepiszkolták a méregdrága szőnyegeket és verekedni kezdtek verekedni. Antik székeket és asztalokat dobáltak egymásra, romboltak, majd minden talált ételt és italt betermeltek.

Jackson állítólag egy ablakon vagy egy oldalsó ajtón tudott csak kimenekülni a megvadult tömeg elől, és meg sem állt a szállodaszobájáig. Az incidenst festményen is megörökítették.

Forrás: Twitter

Forrás: Twitter

Amikor az alelnök már beszélni sem tudott

Az alkohol 36 évvel később is komoly bonyodalmakat okozott.

Mikor Abraham Lincoln elnök letette második hivatali esküjét 1865-ben, új alelnöke, Andrew Johnson talajrészegen jelent meg, és nem tudott beszélni, így a megjelent tömeg előtt is alaposan lejáratta magát. Johnson később azzal magyarázta viselkedését, hogy félt attól, hogy tífuszos lehet, ezért kezdett el korán inni. Ettől függetlenül azonnal eltávolították a pódium környékéről.

Forrás: Twitter

Forrás: Twitter

Manapság már nem történnek ilyen botrányos jelenetek a beiktatás alatt, a mai ünnepségek alatt egy-két kósza elnöki Tweet adhatja meg a beiktatás sajátos hangulatát.