Irodalmi dominó Nyíregyházán

Színházi performansszal, szavalóversennyel és múzeumi előadással várják a közönséget a magyar kultúra napjának alkalmából hétfőn Nyíregyházán.

A megszokott városi és megyei központi ünnepségek mellett több intézményben rendeznek programokat a Himnuszra és írójára, Kölcsey Ferencre emlékezve. A Móricz Zsigmond Színházban hétfőn zenés irodalmi estet tartanak Irodalmi dominó címmel: a Vörös Postakocsi folyóirat szerzőinek és a társulat színészeinek egymáshoz kapcsolódó szövegei kelnek életre zenei aláfestéssel.

Ugyanezen a napon Dombi Ákos festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás a teátrumban. A társulat színművészei a közeli Nyírszőlősre is ellátogatnak, ahol egy karitatív irodalmi estet adnak a helyi fiataloknak.

A Jósa András Múzeumban Nyíregyháza metamorfózisai a 18-19. században címmel tartanak előadást. A múzeumban hétfőn a magyar kultúra napjának alkalmából nyitva tart a Weöres Sándor 100. születésnapjára készült interaktív kiállítás, a kriptaleleteket bemutató gyűjtemény, továbbra is látogatható az 1956 emlékét idéző Az oroszok “még” a spájzban vannak című történelmi tárlat, illetve valamennyi állandó kiállítás is.

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban vers- és prózamondó versenyt rendeznek megyebeli középiskolásoknak. A versenyben induló tanulóknak Kölcsey Ferenc egy versét, prózáját vagy prózarészletét kell kötelezően előadniuk, a szabadon választott mű pedig a 20. század utolsó harmadában született magyar vers vagy prózarészlet lehet.