Fazekas: Németország a mezőgazdaságban is az első számú partner

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a német fővárosban a Nemzetközi Zöld Héten, a világ legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti fogyasztói vásárán beszélt erről.

Németország a mezőgazdaságban is az első számú partnere Magyarországnak, az export tavaly 1,3 milliárd eurót tett ki, a kapcsolatokat pedig tovább erősíti a német mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszterrel, Christian Schmidttel pénteken aláírt megállapodás az agrárdigitalizációs együttműködésről – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a közmédiának pénteken a berlini Nemzetközi Zöld Héten (Internationale Grüne Woche – IGW), a világ legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti fogyasztói vásárán.

Hozzátette: a megállapodás a minőségi előrelépés lehetőségét jelenti, lényege a mezőgazdaság számos területén is kibontakozó digitalizációról szerzett német tapasztalatok átültetése, amelyek révén könnyebben, takarékosabban és jövedelmezőbben lehet termelni.

Fotó: MTI/EPA/Felipe Trueba

A mezőgazdaság digitalizációja feltartóztathatatlan folyamat, eredményeinek alkalmazása pedig komoly versenyelőny – húzta alá Fazekas Sándor.

Piaci előny az is, hogy a magyar mezőgazdaság tiszta, egészséges és genetikailag módosított szervezetektől (GMO) mentes környezetben termel. A magyar termékek rangját és megbecsülését jelzi, hogy például pálinkából a világ mintegy 70 országában, borból pedig kilencvennél is több országban értékesítenek a termelők, és az ágazat együttvéve csaknem 150 országba exportál – tette hozzá a miniszter.

Az IGW magyar nemzeti pavilonjában adott nyilatkozatában kiemelte, fontos pillanatban érte Magyarországot az a megtiszteltetés, hogy díszvendég lehet a rendezvényen, hiszen 25 évvel ezelőtt kötötték meg a magyar-német szerződést a baráti együttműködésről és az európai partnerségről.

Fazekas Sándor az IGW alkalmából egy sor ország agrárminiszterével folytatott megbeszéléséről szólva kiemelte: a tárgyalások megerősítették, hogy Magyarország érdeke az Európai Unió közös agrárpolitikájának (KAP) fenntartása a 2020 utáni időszakban. Mint mondta, nagyon fontos támogatókat nyerni ahhoz, hogy a gazdáknak jutó támogatások összege ne csökkenjen a következő uniós költségvetési ciklusban. Hozzátette: tárgyalópartnereivel egyetértett abban, hogy a jelenleginél egyszerűbb, a gazdákat támogató agrárpolitikára van szükség az EU-ban.

Pénteken az IGW vendége volt Hölvényi György kereszténydemokrata (Fidesz-KDNP) európai parlamenti (EP-) képviselő is, aki közleményében kiemelte: a magyar pavilon iránti kiemelt érdeklődés is bizonyítja, hogy az európai fogyasztók igénylik a tiszta, GMO mentes, egészséges élelmiszereket. “Mindez tökéletesen igazolja, hogy a magyar kormány helyes döntést hozott, amikor Európában elsőként alaptörvényébe foglalta a génmódosított növények termesztésének tilalmát” – jelentette ki Berlinben az EP-képviselő.