"A cukiság mellett a bakancs ott van a kirakatban"

Alkalmas miniszterelnök-jelöltnek tartják Botka Lászlót a Liberálisok, a Jobbikkal azonban semmilyen körülmények között nem hajlandók összefogni.

Szemben több baloldalról érkező felvetéssel, így Medgyessy Péter, Haraszti Miklós, Kőszeg Ferenc és mások által megfogalmazottakkal, fel sem merülhet, hogy a Magyar Liberális Párt együttműködjön a Jobbikkal – jelentette ki Fodor Gábor a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke. MTI Fotó: Marjai János

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke. MTI Fotó: Marjai János

„Leülünk vitatkozni a Jobbikkal és megadjuk a kellő tiszteletet, mint minden parlamenti pártnak, de az értékrendünk olyan távol áll egymástól, hogy nem fogunk összefogni, hiszen a cukiság mögött a bakancs azért ott van a kirakatban” – fogalmazott a pártelnök.

Fodor Gábor arról is beszélt, hogy a Liberálisok alkalmas miniszterelnök-jelöltnek tartják a szocialista Botka Lászlót, olyannak, aki mögé felsorakozhat a demokratikus ellenzék.

Arra a felvetésre, hogy Bokros Lajos, a MoMa elnöke csütörtök este az ATV-ben azt mondta: nem ebben állapodtak meg, hanem abban, hogy egyeztetések, majd előválasztások lesznek és pártjának is lenne jelöltje – személy szerint maga is vállalná megméretést – Fodor Gábor azt mondta: egyelőre semmilyen megállapodás nem volt a baloldalon. Szerinte a szinte azonnal zátonyra futott egyeztetéseket, semmiképpen nem lehet megállapodásnak nevezni.

Budapest, 2017. január 18. Botka László, Szeged szocialista polgármestere (b) és Molnár Gyula, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke az MSZP országos elnökségi ülését követő sajtótájékoztatón a párt újbudai irodájában 2017. január 18-án. A párt elnöksége támogatja Botka László miniszterelnök-jelöltségét. MTI Fotó: Soós Lajos

Botka László, Szeged szocialista polgármestere (b) és Molnár Gyula, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke az MSZP országos elnökségi ülését követő sajtótájékoztatón a párt újbudai irodájában 2017. január 18-án. A párt elnöksége támogatja Botka László miniszterelnök-jelöltségét.
MTI Fotó: Soós Lajos

A Magyar Liberális párt elnöke a vezetési válság megoldását tartja a demokratikus ellenzéki oldal egyik legfontosabb feladatának. Fodor Gábor azt is hangsúlyozta: meg kell fogalmazni az ellenzék üzenetét arról, hogy milyen Magyarországot szeretne.