Téli kalandozások a nemzeti parkokban

Transzbükki átkeléssel, madárgyűrűzéssel a Jági-tónál, erdei sétával a Vendvidéken, hortobágyi saslessel, vagy éppen téli dzsungeltúrával várják a természetkedvelőket január 21-én a „Téli túrák nemzeti parkjainkban” program keretében a Magyar Nemzeti Parkok.

A téli időszakban nemzeti parkjaink egészen más arcukat mutatják felénk. Akik a friss időben is csatlakoznak az erdei túrákhoz, megismerhetik a természet igazi csendjét, a téli erdők és rétek varázsát. Ilyenkor, mikor a túrázók száma kevesebb, az erdők, mezők és a vízpartok lakói is bátrabban előjönnek rejtekhelyükről.

A nemzeti parkok természetvédelmi szakemberei ezeken a napokon olyan fokozottan védett területekre is elkalauzolnak minket, ahova más időszakban – az élővilág nyugalmának megőrzése érdekében – nem juthatnánk el – írja közleményében a Földművelésügyi Minisztérium.

Túrázók egy tisztáson Mátraszentlászló közelében 2015. január 31-én. MTI Fotó: Komka Péter

Túrázók egy tisztáson Mátraszentlászló közelében. (MTI Fotó: Komka Péter)

A Magyar Nemzeti Parkok színes programajánlataikkal mind az állatvilág, mind a földtani értékek és magyar tájak szerelmeseinek a kedvében járnak.

A madárvilág kedvelőit célozza a „Madárgyűrűzés a Jági-tónál” rendezvény, ahol a kihelyezett madáretetőknél hatalmas a sürgés-forgás, vagy a „Vadludak útján a Fertő-tájon” program, hiszen a Fertő és Fertőzug szikes tavai fontos gyülekező- és telelőhelyei több ezer, a költőterületükről télen délre húzódó vadlúd- és récefajnak. Az „Északi madárvendégeink” túra a Biharugrai-halastavak mentén is izgalmas pillanatokat ígér.

A közlemény szerint a földtani értékek iránt érdeklődők biztosan maradandó élményeket szerezhetnek a „Téli túra Jósvafőn” programon, ahol a Vass Imre-barlang egy szakasza is megtekinthető lesz. E barlangunk kiemelkedő értékét mutatja, hogy már 1958-ban védelem alá került, 1982 óta pedig fokozottan védett természeti érték, amit a képződmények gazdagsága, különleges tektonikai és hidrológiai viszonyai indokolnak. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park vidám időutazásra is buzdít az Eperjes-hegyi tanösvényen, ami 2015-ben az Év Földtani Értéke címet nyerhette el.

Rétisasok és szürke varjak a befagyott Biharugrai halastavak egyikén a Körös-Maros Nemzeti Park területén. MTI Fotó: Kovács Attila

Rétisasok és szürke varjak a befagyott Biharugrai halastavak egyikén a Körös-Maros Nemzeti Park területén. (MTI Fotó: Kovács Attila)

A táji értékek szerelmeseinek ajánlják a minden évben sikeres „Transzbükki Átkelés” programot, ahol a Nagy-völgyet és az Ablakos-kő völgyet végigjárva a résztvevők feljutnak a Bükk-fennsíkra. A Fekete-sár-rét érintésével felkeresik az ország legmagasabban elhelyezkedő rombarlangját, a fokozottan védett Kőrös-barlangot, majd gyönyörködhetnek a Vörös-kő bércről eléjük táruló lélegzetelállító látványban.

A programsorozat részletei megtalálhatóak a Magyar Nemzeti Parkok weboldalán.