12 foglyot végeztek ki a dzsihadisták Palmürában

Tizenkét embert gyilkoltak meg az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet harcosai a Szíria középső részén fekvő Palmürában, a foglyok némelyikét agyonlőtték, másokat lefejeztek. A vérengzések egy része a romváros római kori amfiteátrumában történt - jelentette csütörtökön az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet és egy másik aktivistahálózat, a Palmyra Monitor.

A szíriai konfliktust nyomon követő két szervezet szerint a szerdán meggyilkolt 12 ember decemberben, Palmüra lerohanásakor került az iszlamisták fogságába. Az OSDH úgy tudja: négy tanárt és kormányalkalmazottat fejeztek le az Iszlám Állam harcosai a palmürai múzeum udvarán. A többieket – négy-négy lázadó és kormányhű katonát – először agyonlőtték, majd lefejezték a város római kori amfiteátrumában, illetve egy elhagyott orosz katonai bázison.

Az Iszlám Állam harcosai tavaly decemberben foglalták vissza Palmürát, kilenc hónappal azt követően, hogy a damaszkuszi rezsim erői orosz segítséggel kiűzték őket onnan. A dzsihadista szervezet már akkor is nyilvánosság előtt végrehajtott gyilkosságokhoz használta az ókori körszínházat.

Az OSDH a nap folyamán arról is beszámolt, hogy az iszlamisták a kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartományban folytatott offenzívájuk alatt kifüggesztették a kormánycsapatok hat katonájának fejét Majádín település különböző pontjain. A testeket nem lehetett látni, és egyelőre nem tudni, hogy a katonákat összecsapásokban ölték meg, vagy pedig foglyul ejtették és azt követően gyilkolták meg őket az iszlamisták.