Az Airbus már idén tesztelné repülőautó-prototípusát

Az Airbus Group tervei szerint az év végéig tesztelné automata repülő autójának prototípusát.

A Reuters információi szerint az Airbus tavaly létrehozta Urban Air Mobility divízióját, hogy feltérképezze az idevágó koncepciókat, úgymint helikopterre emlékeztető, több utast szállítani képes járművet. A tervek szerint az emberek egy alkalmazással tudnának helyet foglalni, ahogyan a közösségiautó-szolgáltatásban is.

Tom Enders, az Airbus vezérigazgatója egy müncheni konferencián elmondta, száz éve a városi közlekedés a föld alá költözött, most viszont rendelkezésre áll a technológia, amellyel a levegőbe emelkedhet. Reményeik szerint még az év vége előtt bemutathatják majd egyszemélyes prototípusukat.

Illusztráció - repülő autó. (Fotó: Shutterstock)

Illusztráció. (Fotó: Shutterstock)

Szavai szerint egyelőre a kísérletezési fázisban vannak, és nagyon komolyan veszik a fejlesztést, hiszen az érintett technológiáknak tisztáknak kell lenniük, hogy ne szennyezzék tovább a zsúfolt nagyvárosokat.

A szakember úgy véli, a levegőbe emelkedve csökkenthetőek a költségek is az infrastruktúrát tervezőknek, hiszen nincs szükség betonhidakra és utakra.

A függőleges felszállásra és ereszkedésre képest jármű (VTOL – vertical take-off and landing) több rotor használatával helikopterszerűen emelkedne és landolna, de propelleres repülőgéphez hasonlóan repülne. A vállalat egyelőre nem tette közzé a terveket, de a Popular Mechanics szerint valószínű, hogy az első prototípus négy rotort alkalmaz majd.

Az egyszemélyes jármű mellett az Airbus 2021-re már szeretné rövid utakra tervezett repülő autóját is elérhetővé tenni.