Házi őrizetben a zuglói gázoló

A Budai Központi Kerületi Bíróság nem jogerősen házi őrizetbe helyezte azt a nőt, aki tavaly novemberben halálra gázolt egy idős férfit Zuglóban - közölte a Fővárosi Törvényszék hétfőn.

A gyanúsított előzetes letartóztatásban volt, azonban a december 14-i döntés óta egyesítették a korábbi közlekedési bűncselekmény elkövetése miatt folyamatban lévő büntetőügyét a jelenlegi üggyel. Az ügyészség a gyanúsított előzetes letartóztatásának meghosszabbítását indítványozta, a gyanúsított védője pedig az előzetes letartóztatás megszüntetését, és enyhébb kényszerintézkedésként házi őrizet elrendelését kérte.

A Budai Központi Kerületi Bíróság január 13-án nem jogerős végzésével rendelkezett az előzetes letartóztatás megszüntetéséről és ezzel egy időben 1 hónapra elrendelte a nő házi őrizetét. A gyanúsított így – a másodfokú bíróság döntéséig – házi őrizetbe került, nyomkövető eszközt  kell hordania. Tartózkodási helyét csak külön bírói engedéllyel hagyhatja el – írta a bíróság.

A törvényszék tájékoztatása szerint az elsőfokú bíróság megállapította, hogy a bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúját a gyanúsított vallomása, a helyszíni szemlék jegyzőkönyvei, tanúvallomások, rendőri jelentések, szakértői vélemények, okiratok megfelelően alátámasztják.

A bíróság álláspontja szerint a gyanúsított szökésének, elrejtőzésének és a bűnismétlés veszélye továbbra is fennáll, azonban tekintettel arra, hogy a büntetlen előéletű gyanúsított igazolt lakhatási lehetőséggel, legális munkavégzésből származó jövedelemmel rendelkezik – és figyelemmel a nyomozás során tanúsított magatartására is – a szökés, elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélye nem olyan mértékű, amely szükségessé tenné a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazását.