Fodor Csaba: a végelgyengülés jeleit mutatja a baloldal

A Nézőpont Intézet vezető elemzője szerint nehéz belelátni a baloldal boszorkánykonyhájába, de az látszik, hogy már az egyes pártokon belül is viták vannak.

Szentendrei helyhatósági választás jelentősége

Szentendrén a Fidesz jelöltje nyerte a vasárnapi időközi polgármester-választást. Sem az MSZP, sem a DK, sem pedig a Jobbik nem indított jelöltet. A baloldal egy civil szervezet jelöltjét támogatta.

Fodor Csaba szerint a hétvégi eredménynek nehéz országos jelentőséget tulajdonítani, de a következménye az lehet, hogy a 2018-as választáson az ellenzéki pártok inkább egy koordinatív jellegű többjelöltes megoldásban fognak gondolkodni, mint történt ez már Tapolcán és Salgótarjánban is. Így nagy jelentősége lesz, hogy ki fog erőteljesebben kampányolni, és az ellenzéki jelöltek mekkora teret engednek egymásnak.

Tovább aprózódik a baloldal

A magyar baloldal vitáit, az egyes baloldali és liberális pártok folytatták le egymással, mára már odáig fokozódott a helyzet, hogy bizonyos pártokon belül is vannak viták. Nem csak a baloldali pártok aprózódnak, hanem ma már ez egyes pártokon belüli vélemények is – tette hozzá.

A végelgyengülés jelei mutatkoznak

Fodor Csaba szerint a baloldal próbál ugyan életjeleket adni – ilyen volt Majtényi László jelöltségének a meglebegtetése is -, de az, hogy eddig csak Botka László jelöltségét tudják felmutatni, arra enged következtetni, hogy a baloldal a végelgyengülés első tüneteit mutatja. Nem tudnak következetesen még egy ilyen témát sem végig vinni – mondta az elemző.

Teljes a zavar a pártokon belül, nehéz eldönteni, hogy ki kinek az érdekeit képviseli ebben az egyre bonyolultabbá váló alkufolyamatban. Míg az MSZP Botkát támogatja, addig a DK ehhez ambivalensen viszonyul, és az MSZP más politikusaival is tárgyal. Teljesen átláthatatlan folyamat ez, ami nem szolgálja a baloldal érdemi megújulását – magyarázta.

Hanyatlóban a Jobbik 

Szerinte a Jobbikkal is komoly problémák vannak. Korábban  még soha nem volt példa arra, hogy helyi Jobbikkos szervezetek tüntettek az országos vezetés ellen, mint ahogy teszik ezt most Vona Gábor ellen. Úgy véli, hogy ezzel mintha megkezdődött volna a párt széthullása.

Míg régen még tiszta volt az a kép, hogy mit képvisel a Jobbik egyes témák kapcsán, az mára teljesen meghiúsult. Teljesen a baloldal felé nyit a Vona Gábor neve által fémjelzett politika, ami ellen most tiltakoznak ezek a helyi alapszervezetek – folytatta.

Gyurcsány Ferenc tényező marad 2018-ban

Az MSZP gyengébb lett abban az alkufolyamatban, ami a Demokratikus Koalíció és a szocialisták között zajlik. Nincs egy olyan erős ember náluk, aki fel tudna lépni Gyurcsány Ferenc ellen. Tehát úgy tűnik, mintha a DK erősebb lenne, és jobban tudja a saját akaratát előre vinni.

Fodor Csaba szerint a volt miniszterelnöknek még mindig vannak a személyiségéből adódóan olyan előnyei, amely ugyanakkor a baloldal növekedéséhez és megújulásához vezetve mégiscsak hátrány, de Gyurcsány Ferenc 2018-ban is tényező marad.