Norvégia ebben is világelső lett

Szerdán Norvégia egyik tájegységén, Nordlandon elhallgatott az FM-rádió, mostantól csak DAB-adást (Digital Audio Broadcasting) lehet fogni. A tervek szerint idén az egész országban csak digitális lesz a rádiózás a világon elsőként.

Ez azt jelenti, hogy a norvégok kristálytisztán fogják majd az adást, ami önmagában is nagy szó egy olyan országban, ahol magasak a hegyek, a fjordok pedig felszabdalják a tájat.

A norvégok azonnal 20 csatornát kapnak, ezek száma pedig a jövőben nő.  A forradalmi technikai újításról két éve határozott a parlament, ezzel Norvégia ismét a világ élvonalába került.

Az intézkedést azonban számos kritika éri, azt csak a norvégok 17 százaléka helyesli. Ez azt mutatja, hogy a hatóságoknak nem sikerült meggyőzniük a közvéleményt. A helyi rádiók szövetségének elnöke  úgy véli: a többség szerint a jövő az internetes rádióé, és nem a DAB-é.

05710478

A legnagyobb probléma, hogy az országban található mintegy tízmillió készülék egyike sem lesz képes fogni a nemzeti adásokat. Karácsony előtt 300 ezer DAB-rádiót adtak el Norvégiában, a háztartások többségének azonban így sincs megfelelő készüléke a digitális adást fogni.

Még rosszabb helyzetben vannak az autósok: az adatok szerint a gépjárműveknek mindössze 30 százaléka alkalmas az átállás után országos adást fogni. Ezek csak a helyi adókat tudják FM-sávon hallgatni, melyeket a tervek szerint 2022-ig megtartanak.

Mindenki, akinek nincs DAB-adáshoz hozzáférése, elveszíti az országos adókat, így rengeteg fontos információt is, ami bizony a biztonságot befolyásolja például egy válsághelyzet esetén. A hivatalok azonban felhívták a figyelmet arra, hogy a régi rádiók, azokat kiegészítve egy adapterrel, hallgathatók a digitális adások. Azt azonban elismerik, hogy mindez nem problémamentes.

Az átállás egyébként nem 23 millió norvég koronába, mintegy 755 milliárd forintba kerül, ami viszont az adófizetők zsebét terheli meg.