Kulisszatitkok A Dalról

Különleges technikai megoldások, a világ legújabb HD-kamerái, melyek Magyarországon elsőként A Dalban forognak, forgótükrök, lámpaláz és örömmámor: a Duna Televízió Kulissza című műsorában minden kiderült arról, mi történik a színfalak mögött.

Holtversenyben két együttes, a Leander Kills és a Roma Soul nyerte A Dal 2017 első válogatóműsorát szombaton. A zsűri döntésével még Singh Viki, a Spoon 21 és Henderson Dávid, a tévénézők szavazataival Benji jutott tovább az elődöntőbe a közmédia showműsorában.

A rockos Leander Kills Élet című dala 40 pontot kapott a zsűritől, ugyanennyi jutott az autentikus cigányzenét modern dolgokkal ötvöző Roma Soulnak, amely a Nyitva a ház című számot énekelte. Szintén holtverseny alakult ki a 3. helyen, egyaránt 39 ponttal zárt Singh Viki és a Rain című dal, valamint a Spoon 21 előadásában a Deák. Ötödikként juttatta tovább a zsűri Henderson Dávidot, aki 37 pontot kapott White Shadows című számának előadására.

A Duna és a Duna World csatornán élőben közvetített első válogatón a négy zenész, énekes, dalszerző zsűritag – Zséda, Both Miklós, Frenreisz Károly és Molnár Ferenc Caramel – mellett az ötödik zsűritag a közönség volt. A nézők mobilalkalmazás segítségével és sms-ben is szavazhattak a produkciók elhangzása alatt 1-től 10 pontig. Ezeket a pontszámokat összesítették, átlagolták és hozzáadták a négy zsűritag pontjaihoz, így jutott tovább öt dal.

A Dal 2017 első előválogató. Fotó: MTVA

A Dal 2017 első előválogató. Fotó: MTVA

A hatodik továbbjutó a nézők szavazataival Benji és a Karcok című dal lett, így ő is bekerült az elődöntőbe.

A második válogatót január 21-én, a harmadikat január 28-án rendezik, ezekből is hat-hat dal jut a két elődöntőbe, amely február 4-én és 11-én lesz. A Dal február 18-i döntőjébe nyolc produkció jut, a győztes képviseli Magyarországot az idei, 62. Eurovíziós Dalfesztiválon május 9. és 13. között az ukrán fővárosban, Kijevben.

Három métert előre

Singh Viki, aki idén másodszor lépett A Dal színpadára énekesnőként, a közmédia Kulissza című műsorában a dalválasztó show után arról beszélt, hogy ugyan már több évet is dolgozott vokalistaként A Dalban, ám szakmailag is fontos számára, hogy énekesnőként mutathatja be dalát.

„Ez a 3 méter nagyon sokat jelent” – fogalmazott.

A Kulisszában a Leander Kills csapatát is mikrofonvégre kapták. A tagok a dalukról azt mondták, habár rockballadával indultak a versenyben, egyébként keményebb zenét játszanak.

A műsorban megszólaltak a Spoon 21 tagjai is, akik arról meséltek, hogyan született meg a Deák című dal szövege  - amelyre a zsűri egyébként egyszerűen csak azt mondta, „kegyetlen”. A tagok elmondták, klisés, általános szövegekre válaszul szerettek volna létrehozni egy figyelemfelkeltő szöveget, a daluk üzenete pedig az, hogy „nem kell sokat görcsölni mindig, csak lazítsunk, dőljünk hátra”.

Látványos animációk, különleges HD-kamerák

A Kulisszában többek között az is kiderült, mi történik a színfalak mögött: hatmillió pixelből álló LED-fal, több mint 600 négyzetméter stúdiótér, 120 robotlámpa, 15 kamera – mindez csak néhány érdekesség azok közül, ami a dalt különlegessé teszi. A szakmai zsűri több száz pályaműből választotta ki idén is azt a 30 dalt, ami bejutott az élő műsorba.

A recept része a látvány is, ami követi az idei trendeket. A tervezők minden számra egyedi animációt készítettek. Magyarországon elsőként A Dalban forognak a világ legújabb HD-kamerái, amelyekhez olyan speciális szoftvert alkalmaznak, amelyet a tavalyi, Stockholmban megrendezett Eurovíziós Dalfesztiválon is használtak már.

A rendszer különlegessége, hogy automatikusan vezérli a világítást, a speciális effekteket, a LED-falakon az animációt és a képvágó pultot.

A másik egyedi technikai megoldás a forgótükrökkel felszerelt lámpapanel.

A műsorvezetők ruhái színvilágában és eleganciájában is a show emelkedő ívét követik, Tatár Csilla műsorvezető pedig magyar tervező kreációjában áll színpadra.

A backstage pihenő idén is a stúdiótérben található, ahol Harsányi Levente lélekmasszázzsal várja a versenyzőket.

2017-ben is meghirdetik A Dal Akusztikot. A Petőfi Rádió Akusztik című műsorában egy egyórás koncertet adhat az az előadó, aki a legtöbb szavazatot kapja. Sopronban pedig a Volt Fesztiválon, a Petőfi zenei díj átadóján is részt vehet majd a nyertes zenekar.

Freddie: Mindenki lámpalázas, de ez a műsor lényege

A Kulisszába egyébként Freddie is megérkezett – idén vendégként, nem pedig előadóként. Az énekes arról beszélt, hogy úgy látja, az előadók – akárcsak ő maga is tavaly – küzdöttek az izgalommal, lámpalázzal, hiszen ez szellemileg is igen megterhelő feladat. Ám úgy végi, a műsor lényege, hogy ezzel meg kell birkóznia mindenkinek.

A műsorok talán egyik legizgalmasabb kérdése, mi történik a backstage-ben, miután levonultak a színpadról az előadók.

A részletek a Kulisszában kiderültek:

A Dal 2017-ről a mediaklikk.hu/adal oldalon és a műsor Facebook oldalán található bővebb információ.