Helyén maradhat az FBI igazgatója

Donald Trumpnak, az Egyesült Államok néhány napon belül beiktatott elnökének nem áll szándékában elmozdítani a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatóját, James Comey-t - erősítette meg a Fehér Ház leendő kabinetfőnöke. Reince Priebus leendő kabinetfőnök az ABC televíziónak adott interjújában beszélt erről.

A politikus szerint jelenleg egyáltalán nem szerepel a hivatalba lépő új kormányzat tervei között, hogy változtasson az FBI vezetésén. “Az elmúlt néhány hétben kiváló viszonyt alakítottunk ki vele, különlegesen alkalmas és képzett vezető” – fogalmazott Priebus, aki megerősítette, hogy James Comey élvezi a megválasztott elnök, Donald Trump bizalmát. Így a 2013-ban tíz évre szóló megbízatásában megerősített Comey továbbra is hivatalában marad.

James Comey.  EPA/SHAWN THEW

James Comey. EPA/SHAWN THEW

Több demokrata párti politikus felvetette Comey alkalmasságának kérdését pénteken, az után, hogy a szövetségi igazságügyi minisztérium főinspektora, Michael Horowitz bejelentette, vizsgálatot indítanak Comey néhány döntése miatt.

Vasárnap délelőtt az ABC televízió “A hét” című műsorában Bernie Sanders, vermonti szenátor – aki Hillary Clinton vetélytársa volt a demokraták elnökjelöltségéért folytatott küzdelemben – azt mondta: “nem lenne rossz dolog, ha Comey lemondana”.

Sanders úgy vélekedett, hogy Comey “gyalázatosan viselkedett” az elnökválasztási kampány idején, utalva ezzel az FBI-igazgató azon levelére, amelyet pár nappal az elnökválasztás napja előtt küldött törvényhozóknak bejelentetve, hogy újraindítja a vizsgálatot Hillary Clinton szerverbotránya ügyében.

“Senki sem mondhatja, hogy bejelentése döntő volt, vagy emiatt választották meg Trumpot, de világos, hogy a viselkedése és az, amit egy-két héttel a választás előtt hangoztatott, elfogadhatatlan volt” – tette hozzá a vermonti szenátor.