Jövő héten újra lesz vakcina

A jövő hétre megoldódik a fertőző agyhártyagyulladás megelőzésére kifejlesztett meningococcus B vakcina átmeneti hiányával kapcsolatos ellátási nehézség - közölte szombaton az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) közleményben az MTI-vel.

Az ellátás zavartalan biztosítása érdekében az OGYÉI több gyógyszer-nagykereskedővel felvette a kapcsolatot, arra kérve a cégeket, hogy keressenek külföldi forrásokat. Az egyik nagykereskedő szállítmánya már e hét végére beérkezhet, két másik gyógyszerforgalmazó cég is talált forrást, a jövő hét elején várható újabb vakcinaszállítmány.

Mint írták, az agyhártyagyulladással kapcsolatos hírek miatt a kereslet az oltóanyagok iránt a sokszorosára növekedett, annak ellenére, hogy az ÁNTSZ több alkalommal is felhívta a figyelmet arra, hogy nincs járvány, karácsony előtt két hét leforgása alatt több havi mennyiség fogyott el.

Az OGYÉI folyamatosan figyelemmel kíséri a készleteket, és arra kérik a patikák vezetőit, hogy csak valós igények esetén rendeljenek a rendelkezésre álló szűkös készletekből, ne raktározzanak felesleges készletet.