Hajsza a fővárosban: bolgár bankkártyacsalókat fogtak

Bolgár bankkártyacsalókat fogott a nemzeti nyomozóiroda. A négyfős banda több budapesti pénzkiadó automatára rakott fel olyan szerkezeteket, amelyekkel le tudták olvasni a kártyákon lévő mágnescsíkok adatait. Még azelőtt lebuktak, hogy sikerült volna pénzt levenni a kártyákról.

A bolgár bankkártya-hamisító banda öt belvárosi bankjegykiadó automatára szerelt fel házilag készített kártyaolvasó szerkezetet. Ezek észrevétlenül rögzítették az ATM-be behelyezett bankkártyák mágnescsíkján lévő adatokat, a PIN kódot pedig a billentyűzet közelében elhelyezett mini kamerák segítségével olvasták le.

Azért buktak le, mert az OTP-nek is voltak kamerái, amikről a csalók nem tudtak. A bank átadta a fényképeket a rendőrségnek, így a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai már tudták, hogy kiket kell keresniük. A nyomozóknak sikerült tetten érniük a hamisítókat, amikor az egyik automatáról le akarták szerelni a kártyaolvasót. A megszerzett adatokat már nem volt idejük felhasználni – mondta el a Híradónak Gál Kristóf, az ORFK szóvivője.

Kilométereken át üldözték az utcán

Az elfogáskor ketten nem akarták megadni magukat. Egyikük megpróbált ellenállni, ezért a nyomozóknak testi kényszert kellett alkalmazniuk, eközben kificamodott a bokája. A sérülés miatt a férfi még a gyanúsítotti kihallgatása előtt orvosi ellátást kapott.

Egyik társa pedig elfutott. Végigrohant a Váci utcán, majd aluljárókban és autók között cikázva próbált eltűnni az őt üldöző civil ruhás nyomozók elől. A több kilométeren át tartó hajsza a Magyar utcában ért véget, ahol a rendőrök elfogták.

Előzetesbe kerültek 

A négy bolgár férfit bankkártya-hamisítás miatt gyanúsítottként hallgatta ki a Nemzeti Nyomozó Iroda. A Fővárosi Főügyészség indítványára pénteken mind a négyen előzetes letartóztatásba kerültek.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője azt mondta: a terheltek külföldi állampolgárok, Magyarországhoz semmilyen kötődésük nincs, emellett a nyomozás kezdeti szakaszban van, ezért a bizonyítás megnehezítésének a veszélye is fennáll. Mindezért a Fővárosi Főügyészség az előzetes letartóztatásukat indítványozta, amit a bíróság elrendelt.

Nem árt körülnézni 

A csalók a bankjegykiadó automatákra felszerelt eszközökbe beépített, apró kártyaolvasókat helyeznek, amelyek észrevétlenül leveszik és el is tárolják a kártyán lévő adatokat.

Perjési Zsolt biztonsági tanácsadó szerint az ATM-ek használata előtt mindig célszerű meggyőződni arról, hogy nincs-e valami szokatlan a készüléken.

“Érdemes odafigyelni arra, hogy vannak-e olyan részek a bankautomatán, amelyek idegennek tűnnek az automatának a struktúrájától, színétől, kivitelétől. Nagyon sok bank egyébként jelzi a bankautomatán, hogy hogyan kell kinéznie”- fogalmazott.

A bankkártyás tranzakciók számához képest, ide értve az internetes vásárlásokat is, Magyarországon még mindig elenyészően kevés a visszaélés. Százezer forintonként csak egy forint jut a csalóknak. Ami tizede az európai átlagnak.