Félmillióval többen dolgozunk, mint 2010-ben

2012 óta minden évben úgy növekszik a gazdaság, hogy az államadósság és az ország külső adóssága is csökken. Ma félmillióval többen dolgoznak, mint 2010-ben, és 200 ezerrel többen, mint a 2006-os foglalkoztatottsági csúcs idején a nyílt munkaerőpiacon. Ez teremt lehetőséget arra, hogy a kormány mérsékelje az adókat. A versenyképességet tekintve azonban van még hová fejlődnünk – mondta György László, a Századvég Gazdaságkutató vezető közgazdásza a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Hollandiában egy munkavállaló nyolc óra alatt kétszer annyi terméket, szolgáltatást állít elő, mint egy magyarországi. Miért van ez? Erre kétféle iskola adja meg a választ. Az egyik szerint azért hatékonyabb a holland munkavállaló, mert tőkével jobban ellátott és jobbak a munkafeltételek, illetve a munkaszervezés gyakorlata. A másik iskola szerint ennek inkább történeti és strukturális okai vannak. Hollandia gyarmatbirodalmat tartott fent, még mindig Afrikában termesztenek rózsát, vannak olyan vállalkozásaik, amelyekkel versenyképesen jelen vannak a nemzetközi piacokon. Ezek a történelmi előnyök pedig megszilárdítják a versenyképességben megmutatkozó különbséget – magyarázta György László.

Ezek azok az előnyök, amelyek rövidtávon le sem faraghatóak. Sőt, Magyarország ’90-es évekbeli átalakulása miatt még vissza is léptünk, nagyon sok olyan lehetőségtől estünk el, amely ma már nem létezik – tette hozzá.

Családi vállalkozás - üzem - gyár - munkás -ipar

Segít a munkaalapú társadalom

Az olcsó munkaerő ugyanakkor vonzó a külföldi vállalatok számára, és munkaerőköltségben elkezdtük utolérni a fejlett országok átlagát. Ebben óriási szerepe van annak, hogy 2010-ben a kormány a munkalapú társadalom építése mellett döntött – mondta az elemző.

A Századvég Gazdaságkutató vezető közgazdásza emlékeztetett: 2012 óta minden évben úgy növekszik a gazdaság, hogy az államadósság és az ország külső adóssága is csökken. Ma félmillióval többen dolgoznak, mint 2010-ben, és 200 ezerrel többen, mint a 2006-os foglalkoztatottsági csúcs idején a nyílt munkaerőpiacon. Ez teremt lehetőséget arra, hogy a kormány mérsékelje az adókat – mutatott rá.

Több időre van szükség

Ha azonban összehasonlítjuk magunkat, például Csehországgal, akkor 500 ezer munkahely még hiányzik a magyar gazdaságból – folytatta. Itthon egyszerre van munkahely- és munkaerő-hiány. Egy nagyon széles réteget, 1-1,5 millió főt ugyanis a magyar gazdaságpolitika évtizedekre elengedett. Őket kell valahogyan visszavezetni és munkára képessé tenni. Néhány év alatt azonban ezt nem lehet megoldani – mondta.

A 220 ezer közfoglalkoztatottból két év alatt 60-80 ezer fő migrálható át a nyílt munkaerőpiacra.  A feketegazdaságból további 50-80 ezer fő. A munkanélküliek közül pedig további 50-80 ezren találhatnak munkát a következő 1-2 évben – sorolta.

Fejlődni kell

Két probléma ugyanakkor van: az egyik, hogy sokan az elmúlt 20 évben annak a lehetőségétől is elestek, hogy képesek legyenek a munkavégzésre, a másik, hogy küszöbön áll a negyedik ipari forradalom, ami teljesen más jellegű készségeket követel meg a munkavállalóktól. Így még azok képességein is sokat kell alakítani, akik már a munkaerőpiacon vannak, hogy később meg tudják állni a helyüket – húzta alá György László.