Számítógépes biztonsággal foglalkozó testület élére kerül Rudy Giuliani

Giuliani jelenleg egy nemzetközi biztonsági tanácsadó cég vezérigazgatója.

Donald Trump megválasztott amerikai elnök számítógépes biztonsággal foglalkozó tanácsadó testületet hív életre, s ennek irányításával Rudy Giulianit, New York volt polgármesterét bízta meg – jelentették be csütörtökön Washingtonban.

Trump stábja közleményben tudatta, hogy – miután a megválasztott elnök olyan óriáscégek vezetőivel egyeztetett, amelyek informatikai biztonsági kihívásokkal szembesültek -, a 72 éves Giulianit bízza meg a tanácsadó testület vezetésével. A közlemény szerint Giuliani “a magánszektor biztonságpolitikai problémáinak kezelésében szerzett tapasztatait” osztja majd meg az informatikai szakemberekkel.

A közleményben hangsúlyozták, hogy a számítógépes adatlopás nagy fenyegetést jelent az amerikai nemzetbiztonságra, s ezért elengedhetetlenül szükséges “a magánszektor hozzájárulása” is a számítógépes védelmi rendszerek erősítéséhez.

Maga Giuliani, akinek neve korábban több kormányzati tisztség, köztük a külügyminiszteri tárca esélyeseként is felmerült, a Fox televíziónak nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy a tanácsadó testület “a magánszektorban fellelhető minden információt megad a kormányzatnak”, továbbá segíti majd, hogy “a kiberbiztonság területén dolgozó emberek és csoportok között az eddiginél kicsivel több kapcsolat legyen”. A volt polgármester annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a számítógépes biztonság megteremtésére nagyon sok megoldás van, “csak nem osztjuk meg őket egymás között”.

Giuliani jelenleg egy nemzetközi biztonsági tanácsadó cég vezérigazgatója.